UMJETNO SUNCE

Preplanulost na zdrav način - oprez u solariju

16.04.2009.
u 18:12
Pogledaj originalni članak

Dolaskom sunčanih dana počinjemo odijevati laganiju odjeću koja otkriva kožu, pa mnogi požele preplanuli ten. Dermatolozi upozoravaju da je upravo sunčanje – na suncu i u solariju – osnovni uzrok preranog starenja kože, no ta upozorenja još nisu uspjela vratiti u modu besprijekornu (nekada plemenitašku) svijetlu put.

Dvaput u tjednu
Stoga, ako sljedećih dana poželite posjetiti solarij, ovo su osnovna pravila koja morate slijediti: dobro se informirajte o solariju. Važno je ne samo koliko je čist nego i posjeduje li suvremene uređaje te koliko često u njima mijenjaju lampe. Između dvaju posjeta solariju mora proći najmanje 48 sati, a idealno je sunčanje rasporediti na dva tretmana u tjednu. Kad se spremate u solarij, morate skinuti ne samo šminku nego i sve ostale kozmetičke proizvode koje rabite, počevši od dezodoransa i parfema, jer sve to može uzrokovati mrlje na koži. Pazite i na lijekove jer neki od njih mogu povećati osjetljivost vaše kože. Ako uzimate antibiotike, diuretike, hormonske lijekove ili sredstva za uklanjanje gljivičnih infekcija, svakako odgodite odlazak u solarij do kraja propisane terapije.

Piling prije sunčanja
Prije odlaska u solarij dobro je napraviti piling kako bi preplanulost bila jednolična. I za najkraćeg sunčanja zaštitite oči posebnim naočalama koje za to moraju postojati u svakom solariju.
Nakon solarija ne žurite pod tuš, već pričekajte pola sata da se koža prirodno rashladi. Obilno je mažite hidratantnim mlijekom za njegu kože tijela.

Pogledajte na vecernji.hr