POKUSI AGROLAGUNE

Porečani napravili ekskluzivna vina koja ne prodaju!

Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Laguna Poreč
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Laguna Poreč
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Laguna Poreč
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Laguna Poreč
16.01.2014.
u 14:58
Malvazija koja dozrijeva u bačvicama od akacije, odnosno ona iz starih vinograda koja u boci provede čak godinu pol, pa miješana s drugim bijelim sortama novosti su porečke Agrolagune prvi put predstavljene na ekskluzivnoj degustaciji
Pogledaj originalni članak

Naš najveći proizvođač i to najmasovnijih količina malvazije, porečka Agrolaguna povukla je neobičan potez koji će svakako privući istinske vinoljupce.

Nevolja je jedino što je napravila vina koja se – uglavnom ne mogu kupiti!

Prekretnička ideja

Danas ta velika vinarija ima blizu 600 hektara vinograda na raznim lokacijama u Istri, uglavnom mladih, novih nasada. Međutim, došli su na prekretničku ideju i prvi put odnjegovali nekoliko tipova malvazija (i još nekih vina) od po samo nekoliko tisuća boca! Za usporedbu, one bazne malvazije, i to u buteljama od 0,7 l (litrene i u kartonskim kutijama ovom se prigodom ne broje) naprave oko 400.000 boca. Prvi su puta napravili malvaziju koja je dozrijevala u drvenim bačvicama i to ne od hrasta nego od akacije (radili su tako nekoć i stari istarski vinari, a i mladi Bruno Trapan već je iskusan u tom postupku). Akacija je naime vrlo kompatibilna baš aromama i strukturi malvazije.

Vinske novosti objašnjavaju mi enolozi Sabina Salamun i Miroslav Latal. Bačve su nabavljene u Austriji i Italiji, pola ih je paljenih, ostalo neutralnih; 15 je barriquea i još nekoliko tonneau bačava od 500 litara. Grožđe je i s bijele i s crvene zemlje iz berbe 2012., u baricima je fermentiralo šest mjeseci, potom je provelo još osam mjeseci u velikim drvenim bačvama. Ukupo je samo oko 4 do 5000 boca. Prvu će prezentaciju imati na Vinistri početkom svibnja, a na tržište će tek kad bude potpuno spremna, kaže Latal, koncem godine. Ipak, u Wine baru Dobra vina upravo su bili upriličili ekskluzivnu degustaciju tih noviteta; za malvaziju Festigia Akacija mogu reći da je impresivno vino, bogato, puno, mesnato, i dakako još uvijek mlado, još mu treba vremena. S ponosom Latal kaže kako taj postupak (a znamo da u drvetu vino diše, živi) potencira sve ono najbolje što malvazija može pružiti, a i omogućava da dulje traje, da nije vino sam od jednog ljeta.

Pokusna kupaža

Degustacija je dakako počela redovnom, mladom malvazijom lanjske berbe, finom, voćnom, elegantnom, ljupkom (s oko 2 g ostatka šećera) i sa 12,5 % alkohola; punit će je i početi prodaju u ožujku; kasnije nego je bilo uobičajeno, prije smo više žurili, morali smo brže zaraditi novac, čujem. Iz vinograda je sa 90 ha sada u rodu u Devićima, između Poreča i Kaštelira, blizu mora. Još su sadili, bit će tamo 150 ha, osim malvazije i u nas rijedak viognier, pa chardonnay i sivi pinot.

Prvi su put u tom podrumu napravili i pokusnu kupažu od više bijelih sorata u berbi 2011. i to isto samo 4500 boca – ionako je nema na tržištu. Glavna je malvazija (60 %), još su u tom vinu imena Vižinada Bijelo Festigia chardonnay, sauvignon, viognier i muškat bijeli. I to će biti perjanica kuće, raskošno je, bogato. Vinograd je na bijeloj zemlji, na sjajnom položaju Zlatni vrh iznad Vižinade. Otuda je i grožđe za Malvaziju Vižinada Festigia, također i iz susjednog vinograda Plano, s pogledom na Motovun i dolinu Mirne. Posebna je to malvazija, raskošna, puna, korpulentna, s posve prihvatljivih 13,6 % alkohola, različita od svih drugih koje uobičajeno poznajemo. Iz starih je izvornih vinograda (oko 30 ih je hektara), u boci – nažalost također samo 4500 komada – provela je godinu i pol. Prva je to berba da smo uspjeli odležati vino, da nije odmah komercijalizirano, kažu mi porečki enolozi; isto je bio pokus, nismo imali s time iskustva. Nastala je hladnom maceracijom (4 stupnja C) preko noći, uopće bez dodavanja sulfita; u ovome se vinu najzornije uočava razlika između vina s crvene i bijele, odnosno sive zemlje.

Agrolaguna je poznata i po vrsnim crnim vinima. Festigia Caberneta Sauvignona imaju blizu 30.000 boca '11 i to je njihova već iskušana klasika.

Na žalost, trebao se predstaviti i Cabernet Sauvignon Festigia Riserva berbe 2011. (njega je pak samo 7000 boca) ali su u Agrolaguni procijenili da je još – prerano (bitna im je sada vodilja da ne žure s vinima na tržište). Kušana je zato već poznata Riserva iz 2009. (nije potrebno ponavljati sve komplimente tom iznimnom, raskošnom vinu). Caberneti su s crvene zemlje, iz vinograda uz more između Poreča i Fuškulina. Za Riservu se primjenjuje tehnika kao za talijanski amarone: tjedan do desetak dana prije berbe odreže se lucanj i ostavi na trsu da se grozdovi prosuše. Vino u baricima od francuskog hrasta provodi dvije godine. Dobija se vino bogatih, posebnih aroma, jakog alkohola i dugog potencijala starenja – što dulje dozrijeva to je bolje. Pa onda pristaje uz npr. čokoladni tartuf na tri sira uz maslinovo ulje od bjelice…

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.