ZAPRLJAJTE RUKE

Počela je sezona vrtlarenja: Ovih 8 biljaka možete već danas posijati u svom povrtnjaku

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
20.03.2025.
u 08:00
Kako temperature polako rastu, vrijeme je da se započne s uzgojem povrća koje podnosi niže temperature
Pogledaj originalni članak

Istinski vrtlari jedva su dočekali ožujak jer on predstavlja početak ozbiljnih radova u vrtu. Kako temperature polako rastu, vrijeme je da se započne s uzgojem povrća koje podnosi niže temperature. Ovisno o klimatskom području, neke biljke možete sijati izravno u tlo, dok je za osjetljivije vrste bolje započeti sjetvu u zatvorenom prostoru. Evo osam biljaka koje možete posijati već danas.

Mrkva: Mrkva je jedno od prvih povrća koje možete posijati u rano proljeće. Najbolje uspijeva u rahloj, dobro dreniranoj zemlji i ne podnosi presađivanje pa se sije izravno u vrt. Redovito prorjeđivanje biljaka osigurava veće i zdravije plodove.

Špinat: Ova lisnata biljka otporna je na hladnoću i može se sijati čim se tlo odmrzne. Špinat brzo raste i može se brati već nakon nekoliko tjedana. Osim što je bogat željezom, špinat je odličan izvor vitamina A, C i K.

Salata: Salata je jedna od najzahvalnijih biljaka za ranu sjetvu jer brzo klija i može podnijeti niže temperature. Možete je sijati u više navrata kako biste osigurali kontinuiranu berbu. Najbolje raste na osunčanom mjestu uz redovito zalijevanje kako bi listovi ostali sočni.

Rotkvica: Rotkvice su jedno od najbrže rastućih povrća i mogu biti spremne za berbu za manje od mjesec dana. Odlično uspijevaju u prohladnim uvjetima. Njihov pikantan okus čini ih savršenim dodatkom svježim proljetnim salatama.

Luk: Luk se može saditi iz sjemena ili iz lučica već u ožujku. Potrebno mu je sunčano mjesto i dobro drenirano tlo kako bi pravilno rastao. Ova povrtnica nezaobilazna u većini kuhinja, zdrava je te ima antibakterijska i protuupalna svojstva.

Grašak: Grašak je biljka koja voli hladnije temperature i bolje uspijeva kada se sije rano u proljeće. Za dobru potporu rastu, poželjno je osigurati mrežu ili kolce. Berba mladih mahuna potiče biljku na daljnji rast i produžuje sezonu branja.

Peršin: Peršin sporije klija, ali ga se može sijati već u ožujku. Njegovi listovi pružaju svjež okus jelima, a biljka je dvogodišnja pa može trajati i više sezona. Osim što je ukusan, peršin je bogat vitaminima i mineralima te pomaže u probavi.

Kupus: Kupus je otporan na hladnoću i može se sijati u zatvorenom prostoru za kasnije presađivanje u vrt. Ima dug period rasta, ali nagrađuje vrtlare bogatim urodom. Različite sorte kupusa omogućuju berbu od proljeća do kasne jeseni.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.