BUDI ONO ŠTO ŽELIŠ

Peto godišnje doba trideseti put – Riječki karneval

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Peto godišnje doba trideseti put – Riječki karneval
08.02.2013.
u 17:46
Rijeka sa poznatim moretistima i umijećem izrade morčića najjače je središte izrade takva nakita, a “mori” riječki zaštitni znak. Lika s turbanom proširio se s naušnica i na prstenje, broševe, ogrlice, igle...Nosi je i meštar karnevala Toni
Pogledaj originalni članak

Za njima su milijuni gledatelja, stotine tisuća karnevalista i svake godine sve originalniji nastupi – Riječki karneval ove godine obilježava treće desetljeće vjernosti maškaranim družinama iz cijelog svijeta. 

Dugih šest stoljeća pokladne tradicije te utjecaj venecijanskog i austrijskog građanskog karnevala temelji su na kojima je i Riječki karneval 1982. godine izgradio karnevalske svečanosti i prerastao u međunarodnu manifestaciju koja svake godine u karnevalskoj povorci riječkim korzom okupi deset tisuća sudionika iz cijelog svijeta, a Rijeku svrstava u Europsku udrugu karnevalskih gradova. Karneval koji nosi slogan “Budi ono što želiš” uvršten je među 500 najvažnijih zbivanja u Europi te među 24 najegzotičnija događaja na svijetu. 

Karnevalsko ludilo u Rijeci započinje ritualnim izborom kraljice karnevala. Nije njezin zadatak da ima manekenske proporcije, već da je vedra, vesela, da voli popiti i pojesti i prije svega da zna plesati i zabavljati se. 

Meštru karnevala, a na toj se laskavoj dužnosti već 26 godina održava meštar Toni, gradonačelnici predaju ključeve grada, a on je odgovoran za sve koncerte, izložbe, predstave i fešte koji ispunjavaju dane u iščekivanju krune karnevalskih svečanosti – velike maškarane povorke. Natjecanje u maštovitosti, duhovitosti i originalnosti, vatromet boja i oblika, rezultira paradom stotine alegorijskih kola, tisuća maski i nemjerljiva broja gledatelja.

 Riječki karneval nametnuo se svojom posebnošću gradu, regiji i Hrvatskoj kao peto godišnje doba – doba ludovanja i opuštanja, dobre hrane...

 Prkosan vremenu i prostoru, Riječki karneval je topao domaćin svima dobre volje koji su spremni bijeg od svakodnevice potražiti u zabavi, smijehu i plesu... Osim niza balova koji se održavaju u riječkim palačama doživljaj koji ne bi trebalo propustiti je i parodija – Maškarani auto-rally “Pariz – Bakar”, jedinstvena utrka u kojoj su svi – natjecatelji, pratnja i suci – maskirani, a njihovi bolidi pretvoreni u alegorijska kola.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.