isprobajte!

Ovu stvar iz kuhinje nemojte bacati u smeće: Može pomoći orhidejama da lijepo cvjetaju

Foto: Shutterstock
Ovu stvar iz kuhinje nemojte bacati u smeće: Može pomoći orhidejama da lijepo cvjetaju
11.03.2025.
u 06:00
Orhideje ponekad ne cvjetaju onoliko koliko bi trebale, a postoji nekoliko mogućih razloga za to
Pogledaj originalni članak

Orhideje su jedne od najljepših i najelegantnijih cvjetova koje unose dašak prirode i luksuza u svaki dom. Njihovi nježni cvjetovi dolaze u raznim bojama i oblicima te ih čine savršenim ukrasom za dnevne ili spavaće sobe, pa čak i kupaonice. No, ponekad orhideje ne cvjetaju onoliko koliko bi trebale, a postoji mnogo mogućih razloga za to.

Godišnje doba, svjetlost i okolina mogu utjecati na orhideje, pa ako vaša ne izgleda najbolje, nemojte se uzrujavati. Prema stručnjacima za vrtlarenje, jedan vrlo uobičajeni kuhinjski otpad iznimno je koristan za orhideje i mnoge druge biljke. Tim iz Cookista smatra da je kora od banane izvrsno prirodno gnojivo, stoga dobro razmislite prije nego što je bacite u smeće, piše Express.

Kora banane prepuna je esencijalnih hranjivih tvari poput kalija, fosfora, kalcija i magnezija koji mogu pomoći vašim biljkama da napreduju i cvjetaju. Kore se mogu koristiti za mnogo različitih biljaka, ali orhideje posebno imaju koristi od povećanja kalija. Ova vitalna hranjiva tvar pomaže biljkama da rastu i štite ih od bolesti, a poboljšava i proces fotosinteze.

Da biste napravili prirodno gnojivo za vaše orhideje, koru prvo narežite na komadiće. To je bitan korak jer povećava površinu i pomaže kori da se brže razgradi u vodi. Komadiće stavite u staklenku ili posudu napunjenu vodom i ostavite da odstoje najmanje 24 sata. Što ih dulje ostavite, više će hranjivih tvari otpustiti u vodu, a vaše će biljke imati više koristi.

Nakon što prođe 24 sata, dobit ćete otopinu bogatu hranjivim tvarima spremnu za upotrebu. Procijedite koru od banane i izlijte vodu izravno na biljke. Stručnjaci preporučuju da otopinu koristite za zalijevanje orhideja, sukulenata, čili papričica i drugih biljaka koje imaju koristi od dodatnih hranjivih tvari. Ovu tehniku trebali biste primjenjivati svaka dva tjedna da biste imali zdrave i bujne biljke.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.