TRADICIONALNI DOMAĆI RECEPTI

Ovog adventa probajte: Ušećereni bademi

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
Ovog adventa probajte: Ušećereni bademi
05.12.2019.
u 19:00
Energetske bombe kojih je dovoljno pojesti tek zalogaj
Pogledaj originalni članak

Ušećerene bademe ne morate kupovati u trgovinama delicija, možete ih lako napraviti sami doma. Ova fina grickalica može poslužiti i kao simbolični božićni poklon dragim osobama, a obično se služi uz čašu prošeka.

SASTOJCI:
20 dag badema

20 dag šećera

1 vanilin šećer

1 dl vode

po želji žlica ruma i žličica cimeta

PRIPREMA:
Bruštulani menduli, kako ih zovu na obali, uvijek su se posluživali kad su slavlja, i to uz čašicu prošeka. Priprema je jednostavna, a recept ima tek nekoliko sastojaka. Baza su bademi, šećer i voda, a neki znaju staviti i malo vanilin šećera, ruma ili cimeta u prahu. Rade se u širokom loncu ili tavi na najjačoj vatri. Sve skupa stavi se u lonac i kad se sastojci počinju topiti i međusobno prožimati, potrebno je početi miješati kuhačom. Miješa se sve dok ne ishlapi sva tekućina i smjesa postane gusta. Kad su bademi u potpunosti omotani u karamel, sklanja se s vatre i miješa se još nekoliko minuta kako se ne bi zalijepili jedan za drugog. Bademi se potom slože odvojeno na lim ili papir za pečenje i puste se hladiti.

Sadržaj omogućio HTZ

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr