TRADICIONALNI DOMAĆI RECEPTI

Ovog adventa probajte: Turopoljska frkana kaša

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Ovog adventa probajte: Turopoljska frkana kaša
03.12.2019.
u 10:32
U Turopolju je jedno od najpoznatijih tradicionalnih blagdanskih jela tzv. frkana kaša od brašna, jaja i kiselog vrhnja.
Pogledaj originalni članak

S koljena na koljeno naše obitelji prenose stare recepte koji su godinama nepromijenjeni, a jedan od njih je i tradicionalna Turopoljska frkana kaša. Ovo omiljeno jelo krasilo je mnoge blagdanske stolove Turopolja, ali i okolice, i jedno je od jela koje mnoge članove obitelji vraća u djetinjstvo.

SASTOJCI:
2 l vode
1 žlica soli
2 jaja
2 šalice glatkog brašna
2 žlice kiselog vrhnja
1 žlica maslaca

PRIPREMA:
U vodu stavite kuhati sol i maslac. U brašno umiješajte jaja i izradite dlanovima tako da nastanu grudice. Te “frkance” ubacite u sito kako bi se prosijao višak brašna. Ubacite ih u uzavrelu vodu te sve skupa miješajte dvadesetak minuta dok se ne zgusne. Grudice moraju ostati pa se ne bi smjele gnječiti. Pri kraju dodajte vrhnje i još kratko prokuhajte. Jede se toplo, može i uz čašu kiselog mlijeka ili jogurta.

Sadržaj omogućio HTZ

PREDRAG MIŠIĆ PEĐA

Zbog rata s obitelji u Srbiji ne razgovara. Na pitanje je li ikad zapucao na brata, kazao je: 'Vjerojatno.... da. Teška tema'

Predrag Mišić Peđa vukovarski je branitelj koji je agresorima pružao otpor sve do pada grada 18. studenog kada je sa 182 suborca odveden na Ovčaru. Bio je zarobljen u srpskom logoru. I danas se bori da Vukovarci žive bolje, a spominje se kao mogući DP-ov kandidat za ministra branitelja. Sve užase koje je u ratu proživio ispričao je svojedobno za Večernji list

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr