S koljena na koljeno naše obitelji prenose stare recepte koji su godinama nepromijenjeni, a jedan od njih je i tradicionalna Turopoljska frkana kaša. Ovo omiljeno jelo krasilo je mnoge blagdanske stolove Turopolja, ali i okolice, i jedno je od jela koje mnoge članove obitelji vraća u djetinjstvo.
SASTOJCI:
2 l vode
1 žlica soli
2 jaja
2 šalice glatkog brašna
2 žlice kiselog vrhnja
1 žlica maslaca
PRIPREMA:
U vodu stavite kuhati sol i maslac. U brašno umiješajte jaja i izradite dlanovima tako da nastanu grudice. Te “frkance” ubacite u sito kako bi se prosijao višak brašna. Ubacite ih u uzavrelu vodu te sve skupa miješajte dvadesetak minuta dok se ne zgusne. Grudice moraju ostati pa se ne bi smjele gnječiti. Pri kraju dodajte vrhnje i još kratko prokuhajte. Jede se toplo, može i uz čašu kiselog mlijeka ili jogurta.
Sadržaj omogućio HTZ