Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Vodič kroz adventska putovanja

Ovog adventa probajte: Turopoljska frkana kaša

U Turopolju je jedno od najpoznatijih tradicionalnih blagdanskih jela tzv. frkana kaša od brašna, jaja i kiselog vrhnja.
03. prosinca 2019. u 10:32 842 prikaza
Turopoljska frkana kaša
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

S koljena na koljeno naše obitelji prenose stare recepte koji su godinama nepromijenjeni, a jedan od njih je i tradicionalna Turopoljska frkana kaša. Ovo omiljeno jelo krasilo je mnoge blagdanske stolove Turopolja, ali i okolice, i jedno je od jela koje mnoge članove obitelji vraća u djetinjstvo.

SASTOJCI:
2 l vode
1 žlica soli
2 jaja
2 šalice glatkog brašna
2 žlice kiselog vrhnja
1 žlica maslaca

PRIPREMA:
U vodu stavite kuhati sol i maslac. U brašno umiješajte jaja i izradite dlanovima tako da nastanu grudice. Te “frkance” ubacite u sito kako bi se prosijao višak brašna. Ubacite ih u uzavrelu vodu te sve skupa miješajte dvadesetak minuta dok se ne zgusne. Grudice moraju ostati pa se ne bi smjele gnječiti. Pri kraju dodajte vrhnje i još kratko prokuhajte. Jede se toplo, može i uz čašu kiselog mlijeka ili jogurta.

Sadržaj omogućio HTZ

Stem industrija
RUŠIMO MITOVE
STEM industrija: Oni zarađuju više od prosjeka, sve više žena se etablira u tom sektoru i utječu na rast gospodarstva