TRADICIONALNI DOMAĆI RECEPTI

Ovog adventa probajte: Rapska salata od hobotnice

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
Ovog adventa probajte: Rapska salata od hobotnice
03.12.2019.
u 10:30
Prilikom pripreme, pripazite da je hobotnica svježa, čvrsta i žilava, te da miriše na more
Pogledaj originalni članak

Za vrijeme blagdana uobičajeno je da se na stolu nađu mnoge salate, od francuske to obične kupus salate. Osim što se preporuča se kao lagani ručak na vrući ljetni dan, jedna od popularnih salata za blagdanski stol je svakako i salata od hobotnice, pogotovo za večeru na Badnjak.

SASTOJCI:
hobotnica težine 1 kg
1/2 – 1 kg krumpira
1/2 glavice češnjaka
peršin
maslinovo ulje
sol

PRIPREMA:
Prije nego što se hobotnica skuha, potrebno ju je zalediti u zamrzivaču da bi omekšala. Dovoljno je i pola dana, ako se kupi ujutro, može se raditi, primjerice, za večeru. Kad se izvadi iz zamrzivača i odstoji na sobnoj temperaturi te bude polu zamrznuta, lakše se i čisti – odreže se glava, iz nje odstrani unutrašnjost, odnosno utroba, makne se zub koji stoji između krakova te se krakovi odvoje nožem. Kuhajte u neslanoj vodi, nakon otprilike sat vremena hobotnica bi trebala biti gotova, provjerava se vilicom – ako lagano prolazi kroz najdeblji dio kraka, kuhana je. Za to vrijeme ogule se krumpiri i narežu na kockice – ako se hobotnica jede kao predjelo, na kilogram ide pola kilograma krumpira, ako je glavno jelo, onda može i kilogram. Krumpiri se kuhaju u vodi u kojoj se kuhala hobotnica, a dok se oni kuhaju, hobotnica se nareže na male kriške, isjeckaju se češnjak i peršin te ih se prelije maslinovim uljem i pusti da odstoji. Kad je krumpir gotov, pomiješajte ga s hobotnicom i zgnječite ga vilicom te postupno dodajte maslinovo ulje s češnjakom i peršinom te sol. Svako malo probajte dok ne začinite po ukusu. Ostatak maslinova ulja možete staviti na stol da ga, oni koji vole jači okus, mogu dodati.

Sadržaj omogućio HTZ

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr