ali, samo ako ga konzumirate pravilno

Ovo voće može vam pomoći spriječiti pojavu Alzheimerove bolesti - uvrstite ga u svoj jelovnik već sad

Foto: shutterstock
Ovo voće može vam pomoći spriječiti pojavu Alzheimerove bolesti - uvrstite ga u svoj jelovnik već sad
09.09.2025.
u 10:30
Studija je objavljena u časopisu Antioxidants i pridružuje se rastućem broju istraživanja koja potvrđuju važnost flavonoida u prevenciji demencije.
Pogledaj originalni članak

Zaboravite na pitu od trešanja – britanski znanstvenici tvrde da prah od ovog voća može biti još bolji saveznik u borbi protiv Alzheimerove bolesti. Procjenjuje se da u Hrvatskoj 70 tisuća ljudi živi s Alzheimerom, bolešću koja postupno oduzima pamćenje, kognitivne sposobnosti i sposobnost obavljanja svakodnevnih zadataka. Prethodna istraživanja već su ukazala na to da trešnje, bogate flavonoidima poput antocijanina i kvercetina, mogu poboljšati kognitivne funkcije kod osoba s blagom do umjerenom demencijom, prenosi New York Post

Nova studija Sveučilišta u Kentu otišla je korak dalje i pokazala da prerada trešanja u prah čuva još veću količinu tih vrijednih spojeva. Istraživači su, u suradnji s lokalnim uzgajivačima, od otpalih ili oštećenih plodova napravili sok, pulpu i prah. Rezultati su pokazali da upravo prah ima “najveću biološku aktivnost”.

“Poljoprivredni nusproizvodi ne moraju završiti u otpadu – oni mogu postati dio rješenja za proizvodnju održive i zdrave hrane”, istaknula je glavna istraživačica Marina Ezcurra. Dodala je kako bi ovaj model mogao poslužiti kao inspiracija i drugim regijama.

Studija je objavljena u časopisu Antioxidants i pridružuje se rastućem broju istraživanja koja potvrđuju važnost flavonoida u prevenciji demencije. Nedavni radovi pokazali su da šest dodatnih porcija hrane bogate flavonoidima dnevno može smanjiti rizik od demencije za gotovo 30%. Najkorisnijima su se pokazali antocijanin, flavan-3-ol i flavon – spojevi kojih najviše ima u čaju, crnom vinu i bobičastom voću.

Unatoč ovim otkrićima, flavonoidi se i dalje ne spominju u službenim prehrambenim smjernicama. Stručnjaci smatraju da bi nova saznanja mogla promijeniti tu praksu. “To je nešto što svi možemo uvesti u svakodnevicu – poput tjelovježbe ili pravilne prehrane – i time smanjiti rizik od demencije”, poručila je dr. Liron Sinvani iz Sveučilišne bolnice North Shore.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.