Jedite ih svaki dan

Ovo su sve blagodati jaja: Dobra su za srce, kožu, kosu...

Foto: Thinkstock
Foto: Borna Filić/PIXSELL
mozak
Foto: pixabay
Foto: Thinkstock
Zubi
Foto: Pixabay
Foto: Getty Images
Foto: Thinkstock
dijeta, struk
26.06.2019.
u 07:00
Vitamin D u jajima je odličan za vaše zube i kosti. Ne samo da ih jača, nego pomaže tijelu da bolje apsorbira kalcij
Pogledaj originalni članak

Sedam grama proteina i 85 kalorija nisu jedina prednost koju dobivamo od kokošjih jaja. Jaja su antioksidansi, sadrže zdrave masnoće i amino kiseline. Koje su sve blagodati jaja saznajte u nastavku.

Jaja su hrana za mozak – Istraživanje je otkrilo da muškarci koji su jeli jedno jaje dnevno imaju bolje rezultate u kognitivnim testovima. Na Harvardu su zaključili kako su jaja hrana za mozak koja ga štiti od starenja.

Jaja poboljšavaju vid – Prema istraživanjima, jaja sadrže lutein, karotenoid neophodan za zdravlje kože i očiju. Lutein štiti od katarakte, mišićne degeneracije povezane s dobi i smanjuje rizik od srčanih bolesti i nekih oblika raka.

Pomažu tijelu da apsorbira kalcij – Vitamin D u jajima je odličan za vaše zube i kosti. Ne samo da ih jača, nego pomaže tijelu da bolje apsorbira kalcij.

Jaja štite kožu, jetru i kosu – Jaja sadrže vitamin B potreban za zdravu kosu i štite kožu od hiperpigmentacije, angularnog stomatitisa i vitiliga. Sadrže i fosfolipide potrebne za sprečavanje bolesti jetre i jačanje imunološkog sustava.

Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti – Istraživanja su pokazala da fosfolipidi u jajima reguliraju apsorpciju kolesterola u tijelu. Druga studija Sveučilišta Istočne Finske pokazala je da jedno jaje dnevno ne uzrokuje koronarnu bolest srca. Njihovi nalazi su pokazali da česta konzumacija jaja ne povećava rizik od dobivanja kardiovaskularnih bolesti.

Konzumacija jaja pomaže pri gubitku kilograma – Istraživanja su pokazala da konzumiranje jaja za doručak vodi do manjeg unosa hrane za ručak. Stvaraju jači osjećaj sitosti u odnosu na one koji doručkuju ugljikohidrate.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.