'OVDJE NALAZIM MIR'

Strankinja u ovo mjesto na hrvatskoj obali dolazi redovito već 36 godina!

Strankinja u ovo mjesto na hrvatskoj obali dolazi redovito već 36 godina!
20.09.2018.
u 17:43
Gosti koji ponavljaju posjet sve su rjeđi, udio tzv. novih gostiju, u prvom posjetu Hrvatskoj, porastao je s 14 posto u 2010. na 33 posto lani.
Pogledaj originalni članak

Vjerni turisti, koji ponavljaju posjet najmanje od dva do šest i više puta, nisu više brojni na Jadranu kao nekada. Iz sezone u sezonu sve su rjeđi, a udio tzv. novih gostiju, u prvom posjetu Hrvatskoj, porastao je s 14 posto u sezoni 2010. na čak 33 posto u prošloj turističkoj godini. Ne čudi, stoga, da dobri domaćini svoje “stare” goste, koji su im nerijetko postali praktički kućni prijatelji, drže kao malo vode na dlanu.

Kao, recimo, u Selcu, gdje su posebno priznanje dugogodišnjoj gošći iz Graza Edithi Waiser dali i predstavnici Turističke zajednice Crikvenice. Simpatična Austrijanka u Selce dolazi već 36 godina, odsjedala je na različitim adresama, kod više raznih domaćina, a posljednje četiri godine svoj godišnji odmor provodi kod obitelji Jeličić, gospođe Vikice i njezine kćeri Anite.

Planira i u listopadu

– U Grazu se živi puno užurbanije, a ovdje nalazim mir – počinje priču gospođa Edith, koja na svoje domaćine gleda kao na članove šire obitelji, a kako je pohađala tečaj hrvatskog u Austriji, s njima se i sporazumijeva na “domaćem” jeziku.

Pogledajte video - Atraktivna zvijezda Instagrama, napravila ogromnu reklamu Hrvatskoj

– Posjetila sam i mnoga druga mjesta na vašoj obali. Bila sam u Dubrovniku, Cavtatu, Omišu, na Krku, ali uvijek sam se vraćala u Selce. I to ne samo jednom godišnje. Dolazim triput, u svibnju, srpnju i rujnu, a ove godine planiram doći i četvrti put, vjerojatno u listopadu. Vrlo sam aktivna, prije sam obožavala trčati, a sad sam to zamijenila brzim hodanjem i planinarenjem. Većinu vremena sam vani, uz more, na plaži i uvijek otkrijem nešto novo... – kaže simpatična, vitalna 65-godišnjakinja iz Austrije.

Poseban pak odnos ima s unukom gospođe Jeličić, četverogodišnjim Petrom. Uvijek mu dolazi na rođendan, a plan je da s obitelji Jeličić proslavi sve rođendane do Petrova punoljetstva.

– Da, rekla je da bi ga voljela vidjeti kao odraslog mladića – raznježena je Petrova mama Anita.

Obožava Povilac

Gošća iz Graza u Hrvatskoj posebno hvali i čistoću Jadranskog mora i obale, a posebno voli plažu Povilac.

Direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice Marijana Biondić, koja je posjetila obitelj Jeličić i njihovu odanu gošću, ističe da su dugogodišnji gosti u najbolji promotori ljepota mjesta u koje se vraćaju.

– Vjernost je osobina koja kotira visoko na ljestvici najpoželjnijih ljudskih osobina, a itekako je poželjna i u turizmu. Drago nam je kada imamo vjerne partnere, vjerne prijatelje, vjerne poslovne kolege, a naravno i vjerne goste – rekla je direktorica TZ-a, koja je austrijsku gošću iznenadila prigodnim sitnicama.

Poželjela joj je da u Selce i na crikveničku rivijeru nastavi dolaziti još toliko koliko je dolazila dosad. Dirnuta turistica iz Graza na to je imala samo jedan odgovor, glazbu za uši domaćih turističkih radnika: “Einmal Selce, immer Selce!” (Jednom Selce, uvijek Selce).

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

DU
Deleted user
18:26 20.09.2018.

A ja na to mjesto ne dolazim vec 58 godina i nikad necu. Odvratno, tvornica za guljenje turista.

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
18:02 20.09.2018.

Bio jednom- nikada više...

RJ
Rambo...Jasenovac
18:31 20.09.2018.

Ako hoces mir doci dopodne svaki dan u hr.sabor....