Après Ski i program za opuštanje
U austrijskom planinskom svijetu "Après Ski" katkad počinje već za vrijeme skijanja. Naime, mnoge skijaške kolibe i barovi odmah pored staze jednostavno su previše primamljivi da bi čovjek svaki put samo prošao pored njih. Neplanirani posjet gostionici često se pretvori u večernji program za opuštanje. Kultna pića, kao što je legendarni "lovački čaj", već su odavno dobila solidnu konkurenciju. Tako u Kolibi šampanjca (Champagnerhütte) hotela Romantica u Ischglu možete u autohtonom ambijentu pijuckati izvrstan šampanjac. U Tirolu se pak smjestio Serfaus, jedinstveni skijaški lounge na 1900 metara nadmorske visine. Kad dođete onamo, prvo zamijenite teške skijaške cipele mekanim pustenim papučama, a onda uz otvoreni kamin uživate u šalici finog čaja ili čaši biranog crvenog vina.
Druželjubivost u autohtonim skijaškim kolibama
U skijaškim kolibama prevladava autentičnost. Tu se i dalje više pozornosti pridaje druželjubivosti, nego elegenciji. Tu je svatko sa svakim na ti, a i inače u ugodnoj atmosferi jedne takve kolibe nema straha od dodira. Ljudi se rado stisnu ako nema dovoljno mjesta i lako se upuštaju u razgovor s gostima za susjednim stolom, jer im je ondje zajednička barem jedna stvar: dobro raspoloženje nakon savršenog dana odmora na stazi, koje se dodatno poboljšalo od pogleda na ukusnu hranu. A kad se miris domaćeg jela proširi prostorijom, čovjeku naprosto počnu rasti zazubice. Mnogi se gosti ovdje prvi put sreću s lukulskim čudima kao što su "Schlipfkrapfen" (specijalitet od tijesta) ili "Kasnocken" (noklice sa sirom).
Kulinarski specijaliteti
Mnoge kolibe imaju neki vlastiti specijalitet zbog kojeg se gosti uvijek vraćaju. U Edelweißhütte, kolibi na Mariazeller Bürgeralpe, to su domaće knedle od čvaraka s kiselim zeljem i nabujak od griza s fantastičnim preljevom od jagoda, tako da skijaši rado pješice prijeđu stotinjak metara koji tu idiličnu kolibu dijele od staze.
U kolibi Bründlstadl na Hochkönigu kalorična se tjestenina prepečena sa sirom poslužuje u tradicionalnim velikim tavama. Kako taj hranjivi zalogaj ne bi teško pao na želudac, nakon jela se poslužuje „rakija za bolju probavu" - izvrsna rakija intenzivna voćnog mirisa koja lagano klizi niz grlo.
Užitak usred alpskog planinskog svijeta
Općenito, kada je riječ o kategoriji "jelo u Austriji", čovjek se lako može oduševiti. Domaća je gastronomija na glasu i u inozemstvu, a na mnogim austrijskim skijalištima može se ravno sa staze otići do fino postavljenog stola. Jedan takav primjer je "Verwallstube" u Galzigu, gurmanski restoran na 2185 metara nadmorske visine. Iako se ovdje jede usred alpskog planinskog svijeta, restoran je najpoznatiji po ribljim specijalitetima, ali i kao ponosni vlasnik dvije „kuharske kape".
Ništa manje spektakularan nije pogled kroz panoramski prozor na planinske vrhove - ili pak na susjedni stol. Naime, ovamo često svraćaju poznata gospoda, kao što je pjevač Hansi Hinterseer, bivši vozač Formule 1 Gerhard Berger ili kuhar stoljeća Witzigmann.
Od bara do kamina - užici alpskoga planinskog svijeta
EKSKLUZIVNO: Prvi pogledajte kako izgleda novi zagrebački stan Joška Gvardiola
Jak potres u Hrvatskoj, magnituda 4,3, EMSC zatrpan: 'Sve se treslo'
Potres se osjetio u Zagrebu, a Europski mediteranski seizmološki centar objavio je da se potres osjetio i u Bosni i Hercegovini te Italiji
VIDEO Maestralan potez Luke Modrića, protivnik nakon ovoga nije znao gdje se nalazi
Igrala se 79. minuta kada je Modrić briljantnim potezom, vanjskim felšom gotovo idealno poslužio Viniciusa Juniora
Voda vam ima čudan okus i miris, a kuhalo vam je puno kamenca? Imamo jednostavno rješenje
Osjećate li čudan okus i miris u svojoj vodi, dok vaše kuhalo postaje zagušeno kamencem?
Uz jednu opciju na televizoru gledanje nogometne utakmice je još bolje: Izgled lopte će vas 'izuti iz cipela'
Tehnologija se značajno promijenila, a s njom i način na koji gledamo TV.