PROMO

Novi rogati Citizen nije automatik i nema klasičnu bateriju

Foto: Promo
Citizen
Foto: Promo
Citizen
07.01.2020.
u 10:42
Sat krasi flyback funkcija koja je nešto drugačija od one mehaničkih satova
Pogledaj originalni članak

U čast Citizenovu retro Bullhead modelu iz 1973. godine, dolazi novi, modernizirani Prodiver punog imena Eco-Drive Promaster Tsuno Chronograph Racer. Nadahnut je modelom Challenge Timer Tsuno Chrono, satom koji je inicijalno bio opremljen kalibrom 8110A i bio vrlo napredan za svoje vrijeme, jer se radilo o automatiku s 12-satnim kronografom i flyback funkcijom.

Posebnost mu je bila i smještaj potisnih dugmadi kronografa na vrh sata, na engleskom često zvan “Bullhead” - bikova glava, a na japanskom “Tsuno Chrono” - rogati kronograf.

Ali novi rogati Citizen, za razliku od svog prethodnika nije automatik – opremljen je kvarcnim kronografskim kalibrom E210. Radi se o znanom Eco-Drive mehanizmu sastavljenom od čak 294 dijelova, koji nema klasičnu bateriju, nego interni spremnik za električnu energiju dobivenu od sunčevog ili umjetnog svjetla s kapacitetom rezerve snage od čak 240 dana!

Foto: Promo
Citizen

Sat krasi flyback funkcija koja je nešto drugačija od one mehaničkih satova. Naime, kod mehaničkih kronografa flyback funkcija je mogućnost poništavanja vremena te istovremenog pokretanja sekundarke bez dodatnog pritiskanja dugmadi. Kod ovog sata ona predstavlja trenutno vraćanje sekundarke u početni položaj u smjeru obrnutom smjeru kazaljki na satu, no bez automatskog ponovnog startanja. Ali ovaj kronograf vrijeme mjeri i u jedinicama od 1/5 sekunde i to do maksimalno 12 sati.

Od ostalih funkcija tu su datum, pokazatelj rezerve snage, te pokazatelj uključenosti alarma. Na rubu brojčanika je i tahimetarska skala, pod safirnim i antireflektirajućim staklom. Na prednjoj se strani kućišta smjestilo i udubljeno dugme za resetiranje sata. Preciznost mehanizma deklarirana je u granicama ±15 sekundi na mjesec, a vodonepropusnost do 200 metara.

Ovlašteni distributer: Dicta d.o.o. Rijeka, https://shop.dicta.hr/

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr