krenite u nabavku

Nije šljiva 'samo' obično voće. Evo što 'krije'...

Foto: Thinkstock
Šljiva
Foto: Thinkstock
Šljiva
31.08.2016.
u 10:44
Ono što je posebno zanimljivo i korisno znati jest to da, iako najukusnija tek ubrana, suha šljiva sadrži čak 6 puta više antioksidansa od sirovog ploda
Pogledaj originalni članak

Poznato je više od 2000 vrsta šljiva na svijetu, a U Hrvatskoj je najraširenija sorta poznata pod nazivom bistrica, koja dozrijeva krajem kolovoza i početkom rujna.

Idealno je vrijeme da već danas krenete u nabavku ili berbu ovih slasnih plodova jer su odličan izvor vitamina C, K, E, B6 te folne kiseline i niacina.

Osim toga, ovi plodovi sadrže značajne količine flavonoida polifenola poput luteina, kriptoksantina i zeaksantina kojima se pripisuju snažna antioksidacijska i protuupalna svojstva. Također, sprečavaju prijevremeno starenje i pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Novija istraživanja potvrdila su još jednu dobrobit konzumacije šljiva, zeaksantin, koji šljiva sadrži, ima sposobnost filtracije UV zraka te smatra dobrim zaštitnikom kože i očiju.

Beta-kriptoksantin prisutan u šljivama smanjuje rizik obolijevanja od raka pluća za više od 30%, te od pojave artritisa za čak 41%. Šljive sadrže limunsku kiselinu koja otklanja umor, sprečava grčeve te poboljšava rad jetre i probavnog sustava. Tu su i klorogena i pantotenska kiselina te nešto proteina i ugljikohidrata. Šljiva obiluje i vlaknima koji pridonose pravilnoj probavi i zdravom metabolizmu, piše Alternativa za vas

Foto: Thinkstock

Ono što je posebno zanimljivo i korisno znati jest to da, iako najukusnija tek ubrana, suha šljiva sadrži čak 6 puta više antioksidansa od sirovog ploda.

Osim toga, šljiva čuva srce, pomaže u apsorpciji željeza te se preporučuje osobama koje se bore s anemijom, poboljšava probavu, preporučuje se i dijabetičarima jer regulira razinu šećera u krvi, čuva kosti, pomaže u mršavljenju i odlična je za zdravlje kože i kose.

>>Ovu biljku najčešće izbjegavamo u širokom luku, ali ona je zapravo čudesni lijek

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

PL
ploter29
08:09 02.09.2016.

suha šljiva definitivno poboljšava "probavu", katkada i momentalno treba otrčati do "ureda"