istraživanje

Neki oblici depresije mogu pretkazati senilnu demenciju

Foto: ilustracija
tuga,depresija
Foto: pixabay
depresija
Foto: Thinkstock
Žena plače
Foto: Thinkstock
Neraspoloženost
Foto: Thinkstock
Depresija
Foto: Davor Puklavec/Pixell
Depresija
03.05.2016.
u 11:34
Nizozemski znanstvenici proučavali su načine na koje depresija u starijoj životnoj dobi progredira i kako je povezana s nekim rizikom.
Pogledaj originalni članak

Depresija koja se kontinuirano pogoršava u starijoj životnoj dobi može biti prvi indikator rizika pojave demencije, otkrili su nizozemski znanstvenici.

Prema tom istraživanju drugi oblici depresije poput kronične depresije nisu povezani s kasnijom pojavom demencije.

Nizozemski znanstvenici proučavali su načine na koje depresija u starijoj životnoj dobi progredira i kako je povezana s nekim rizikom.

Zaključili su da depresija koja se stalno pogoršava može ukazati na rizik od pojave demencije.

U okviru istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet Psychiatry praćeno je više od tri tisuće osoba starijih od 55 godina koje žive u Nizozemskoj.  Svi su imali neki oblik depresije, ali na početku istraživanja nitko nije imao demenciju.

Istraživanje je pokazalo da je samo u skupini kod koje se pojačavala depresija uočen rizik od demencije i u toj skupini od 255 osoba demencija se razvila kod njih 55. Povećani rizik nije uočen u skupini u kojoj je depresija bila istog intenziteta ili u onoj u kojoj je kod ispitanika intenzitet simptoma oscilirao.

 Voditelj istraživanja Arfan Ikram s medicinskog centra Erasmus sveučilišta u Rotterdamu  kaže da se depresija koja je postupno pojačava čini kao bolji pokazatelj demencije kasnije u životu od drugih pojavnih oblika depresija.

"Postoji mnogo mogućih objašnjenja uključujući i ono da depresija i demencija obje mogu biti simptomi istog stanja ili da je depresija koja se pojačava naprosto prvi dio procesa koji završi demencijom u starijoj životnoj dobi".

>>Živa u ribama i plodovima ne utječe na rizik od Alzheimerove bolesti

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.