Foto: Marina Borovac Restoran Kod Paveta
Foto: Marina Borovac Restoran Kod Paveta
Foto: Marina Borovac Restoran Kod Paveta
Foto: Marina Borovac Restoran Kod Paveta

Ne volim zamrznuto, kaže Anka, a ono što ne jedem ja ne nudim ni svojim gostima

07. 08. 2018. u 13:10 0
Namirnice koje priprema za svoje goste domaće su proizvodnje, iznikle u njezinu polju ili kupljene kod provjerenih mesara

Meni je kuhanje ljubav – izgovara Anka Tomić dok za tople ljetne večeri sjedimo u njezinu restoranu Kod Paveta u samom srcu grada Visa.

KONOBA ŠTORIJA Vlasnik Šeki: Nasmijavam svakog gosta, zato sam i dobio nadimak iz crtića

Sve joj prođe kroz ruke

Tanjur na kojem su bile poslužene artičoke s mladim bobom i graškom (120 kuna) već je bio “počišćen”, ni sladoledu koji smo uzeli umjesto netom nestalih domaćih kolača nije bilo ni traga kada je gazdarica govorila da je podrijetlom iz Drniša. I da je dugo godina radila u Zagrebu u banci, dok nije samu sebe uhvatila kako je jako nezadovoljna onim što jede.

Foto: Marina Borovac Foto: Marina Borovac Foto: Marina Borovac Foto: Marina Borovac

Sljedeći je korak bila selidba na rodni otok njezina supruga, a posao u banci zamijenila je radom na polju i u restoranu koji je nazvala po svom svekru za kojeg kaže da je bio iznimno vrijedan i pametan čovjek.

Namirnice koje priprema domaće su proizvodnje, iznikle u njezinu polju ili kupljene kod provjerenih mesara. Od ponude ribe je odustala jer je nema toliko da ne bi morala spremati zamrznutu:

restoran 'stipan' Žabe smo jeli oduvijek. Nije ih Napolen izmislio

– Ne volim zamrznuto, a ono što ja ne jedem neću nuditi ni drugom – objašnjava nam Anka.

Sve što se u kuhinji restorana priprema prođe kroz Ankine ruke, one kojima svakoga dana mijesi njoke od svog krumpira.

Pitamo je zalaze li k njoj bogati i slavni gosti, je li netko od glumačke ekipe filma Mamma Mia jeo u njezinu restoranu. Uzvraća da ne zna jer je sve vrijeme u kuhinji, ali da joj to i nije bitno jer je njoj svaki gost jednak i jednako kuha za sve. Tu brigu i pažnju koju posvećuje gostima oni joj vraćaju tako da se svake sezone k njoj iznova vraćaju:

– Živim od ljudi koji se vraćaju svake godine i stranaca koji su ovdje kupili kuće – kaže Anka Tomić.

TURISTIČKA PATROLA Mogao bih živjeti kao prije 500 godina, ma bez problema

Nema dosade

Na otoku ona živi cijelu godinu. Nije joj dosadno kad turisti odu i na Visu ostane domaći svijet jer sve vrijeme ima posla – uređuje polje, bere masline, stavlja krumpir u zemlju... U čas tako prođe godina i dođe vrijeme za novu turističku sezonu i objed Kod Paveta gdje Anka Tomić, između ostalog, kuha iznimno ukusan tradicionalni specijalitet – dalmatinsku pašticadu s domaćim njokima (150 kuna). 

ČUDOTVORNA METODA
Kim Kardashian svoju mladolikost duguje tretmanima kisikom
pogledajte na vecernji.hr

Još nije ostavljen niti jedan komentar! Pokrenite raspravu!

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".