Tržište (ne)rada

Najviše posla ima za konobare i trgovce

Foto: PIXSELL; arhiva
Najviše posla ima za konobare i trgovce
02.07.2010.
u 09:00
Među najtraženijima su zanimanjima i knjigovođe, dadilje, programeri i asistenti
Pogledaj originalni članak

Programeri, knjigovođe, konobari, trgovci, ali i dadilje te još nekoliko zanimanja najtraženiji su u prvoj polovici ove godine, pokazuju podaci portala MojPosao.

Zadovoljni trgovci

– U prvih šest mjeseci ove godine na portalu MojPosao objavljeno je ili revidirano oko 25.000 životopisa i više od 6000 natječaja za različita radna mjesta. Broj životopisa veći je od broja oglašenih radnih mjesta i zato što životopis mogu unijeti i oni koji su zaposleni – kažu.

Općenito, najtraženija su zanimanja u prvoj polovici 2010. komercijalist, prodajni savjetnik, asistent, administrator, programer, knjigovođa, dadilja, voditelj prodaje, trgovac i stručni suradnik.

Trgovkinja Irena Jakšić (30) zadovoljna je svojim poslom, ali i primanjima.

– Radim u trgovini s.Oliver. U toj sam tvrtki već dvije godine prodavač i zadovoljna sam uvjetima, primanjima i radnim vremenom. Smatram da posao prodavača nije teško naći jer je u posljednje vrijeme otvoreno mnogo centara s dućanima. Nisam bila u situaciji da mi je netko nudio neki drugi posao, ali mislim da mi, kad bih ga ponovno tražila, to ne bi bilo teško – optimistična je Irena.

Problemi programera

Konobar Bernard Barun (39) već 16 godina radi u struci.

– Zadovoljan sam poslom iako varira od dana do dana. Rad s ljudima naporan je, pogotovu ovako s godinama. Ponavlja se svaki dan jedno te isto, a uvijek se moraš dokazivati. Poželim li promijeniti posao, jako bih ga brzo našao uz malo sreće i volje – smatra Bernard koji radi u pizzeriji Kampanell u Zaprešiću.

Da nije sve idealno ni s najtraženijim poslovima pokazuje i primjer programerke Dine Bravo (27) koja sada radi u američkoj tvrtki Kofax u Bujama u Istri kao tester softvera.

– Radim već osam mjeseci ovaj posao i zadovoljna sam i poslom i primanjima. Nisam uspjela naći posao programera, pa radim ovaj. U doba kad sam tražila novi posao (rujan prošle godine) na desetak molbi za posao u Zagrebu nisam dobila ni jedan odgovor, pa sam se javila u Buje za ovaj. Tvrtka ulaže u obrazovanje zaposlenika pa su plaćeni seminari i slično. U prijašnjoj tvrtki u kojoj sam pet godina radila kao programer nisam nikada dobivala nikakve stimulacije, a plaća je bila uvelike ispod prosječne za taj posao – objašnjava Dina koja je životopis ostavila na portalu MojPosao i u tri godine koliko je tamo, samo su je iz jedne tvrtke zvali za posao, no nije joj se svidio.

Da su mnogi navikli na lošiju situaciju u traženju posla pokazuje i to da je 35% posloprimaca zainteresirano i za honorarni rad. Svima onima koji žele raditi honorarno najčešće su se nudili poslovi poput prodajnog predstavnika, dadilje, komercijalista, konobara te financijskog posrednika.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

UK
Ugo Kajvez
12:35 02.07.2010.

To sam i prije napisao ...... Hrvatska u EU-u, .. zemlja konobara, sobarica i najamnih radnika .............

ZA
zagabria1
17:43 02.07.2010.

ispravno je: zemlja mrzovoljnih konobara, sobarica i pomoćnih radnika