ISTRAŽIVANJE

Britanci su najpijaniji narod na svijetu: Provjerite kako na ljestvici stoje Hrvati

Foto: Shutterestock
ispijanje alkohola
Foto: Shutterestock
ispijanje alkohola
Foto: Shutterestock
ispijanje alkohola
17.05.2019.
u 18:32
'Sve dok se kultura ne promijeni, a mi ne postanemo 'europskiji' i umjereniji u pijenju, morat ćemo smisliti neko rješenje i razmišljati o tome kako savjetovati ljude da se opijaju manje'
Pogledaj originalni članak

Najpijanija' nacija na svijetu je Velika Britanija. Nalazi potječu iz osmog po redu, 'Globalnog istraživanja o drogama', koje se smatra najvećom anketom o uporabi supstanci u svijetu. Britanci u prosjeku piju 51,1 puta u razdoblju od jedne godine, što je gotovo na tjednoj bazi. Globalni prosjek je 33 puta, prema analizi podataka skupljenoj na uzorku ljudi iz 36 različitih zemalja diljem svijeta, a u top listi su ih naveli 29, prenosi Dailymail. 

Stručnjaci vjeruju da je to potaknuto od strane milenijske generacije, koja daleko više prakticira navike opijanja u odnosu na starije skupine. Profesor Adam Winstock, osnivač Globalne ankete o drogama, izjavio je kako mnogi koji piju, rade to na izrazito štetan način. Točnije, nije problem u pijenju, nego u pretjerivanju s pićem, piše Dailymail

Foto: Shutterestock
ispijanje alkohola

- Sve dok se kultura ne promijeni, a mi ne postanemo 'europskiji' i umjereniji u pijenju, morat ćemo smisliti neko rješenje i razmišljati o tome kako savjetovati ljude da se opijaju manje- kazao je Winstock. 

Britaniju slijedi SAD, Kanda i Australija, a zanimljivo je kako se 'mi' nalazimo negdje po sredini liste. Hrvatska je tako svrstana pod 'zemlje Balkana', a krajnji rezultat zapravo je poprilično pozitivan. Naime, prosjek opijanja kod 36 različitih zemalja je 33, a mi imamo svega 31, što nas svrstava pod zemlje koje nisu toliko podložne alkoholu. Nalazimo se na 17. mjestu od njih 36. 

Top 15 najpijanijih: Velika Britanija, SAD, Kanada, Australija, Danska, Indija, Irska, Meksiko, Češka, Finska, Belgija, Novi Zeland, Francuska, Španjolska, Švedska, Slovačka pa onda tek Balkan u koji je stavljena i Hrvatska. Ostale zemlje s liste su Italija, Austrija, Norveška, Nizozemska, Švicarska, Brazil, Mađarska, Argentina, Kolumbija, Njemačka, Portugal i Čile.

Pogledajte video: Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

Avatar gospon Fulir
gospon Fulir
18:41 17.05.2019.

J... vas Balkan!

Avatar Idler 3
Idler 3
19:16 17.05.2019.

Znači ak komšije pijeju litru brlje dnevno, a mi nit za trist dni....prosjek nam je litrenka vu dva tjedna.....kak dobro istraživanje, kak stručni istraživači ???

DU
Deleted user
20:58 17.05.2019.

Balkan..to je tam neka planinčuga u Bugarskoj il gdje.. tamo neki fini ljudi, malo piju.