CIKLOTURIZAM

Na dva kotača uz more, kroz kanjone i zaleđe Šibenika

Foto: Duško jaramaz/Pixsell
Cikloturizam
Foto: Duško jaramaz/Pixsell
Cikloturizam
30.08.2019.
u 11:00
Brojna biciklistička događanja, razne mountain bike utrke, tematske biciklijade... Prilika je to i za rekreativce i za profesionalce da isprobaju svoje natjecateljske ambicije
Pogledaj originalni članak

Profesionalni vozači bicikala na treninzima najčešće satima voze u krug. Amaterima, tj. običnim vozačima ubrzo takvo što dosadi pa se omiljeno vozilo na dva kotača najčešće nakon tri-četiri kruga “uspava” u podrumu ili na tavanu. No, ovo je priča o ciklotouru – zašto biste, primjerice, satima kružili oko gradskog središta kad biciklom možete otkrivati prirodne ljepote kojima naša zemlja zaista ne oskudijeva i doživjeti bogatstvo stoljetnih kulturno-povijesnih spomenika vozeći se uz iznimno razvedenu i uzbudljivu obalu ili istražujući tajne zaleđa, dvaju nacionalnih parkova – Krke i Kornata, mnoštva otoka i otočića, kulturno-povijesnih spomenika, brojnih arheoloških lokaliteta...

Put kroz zaštićeni krajobraz i prilika da na dva kotača obiđete uzbudljiva mjesta uz obalu i na kontinentu pružaju nebrojene mogućnosti za aktivni odmor. Turistička zajednica Šibensko-kninske županije osmislila je ovaj koncept cikloturizma 2016. Nakon potpisivanja sporazuma o projektu, krenulo se u njegovu realizaciju. Prvi korak bila je edukacija biciklističkih vodiča u Kninu u kojoj su sudjelovala 23 polaznika. U sljedeće dvije godine revidirane su sve rute u županiji, kako postojeće tako i nove.

Možete birati između čak 84 biciklističke staze čija ukupna dužina iznosi 2450 kilometara, najčešće se vozi makadamskim cestama i putovima, a neki se ipak odlučuju koristiti dobrom starom asfaltnom cestom:

– Nakon edukacije vodiča i revidiranja svih staza, na području Vodica postavljene su biciklističke stanice opremljene alatom i pumpom koje mogu biti vrlo korisne za bicikliste – objašnjava taj uspješan projekt Ivana Lušić iz Šibensko-kninske županije.

Foto: Duško jaramaz/Pixsell
Cikloturizam

Brojna biciklistička događanja, razne mountain bike utrke, tematske biciklijade, XC maratoni zimske lige za odrasle i djecu pružaju priliku svima – bilo da ste rekreativac ili profesionalac, veliki ili mali – da isprobaju svoje natjecateljske ambicije, da voze uz obalu i uživaju u morskom zraku ili stazama u zaleđu, šumskim i gorskim putovima, uz vinograde i maslinike, ili pak da ispune svoju potrebu za adrenalinskom dozom planinskih staza i istraživanjem kanjona rijeka Krke i Čikole. Sve to nudi upoznavanje županije na dva kotača.

Blaga mediteranska klima, s ugodnom temperaturom i relativno malom količinom padalina, čini tu regiju idealnom za aktivni odmor. Odlučite li se za to, tad istražite planinu Dinaru, s najvišim vrhom u Hrvatskoj od 1831 metar, laganom šetnjom ili adrenalinskim biciklističkim stazama, a usput posjetite i povijesne gradove Knin i Drniš te jedinstveni hidrogeološki spomenik prirode – vrelo rijeke Cetine. Možda se čini lagano da se samo vozite i razgledate okoliš, no neke staze, koje dijelom vode asfaltnom cestom a dijelom makadamom, doista je teže prijeći, ali zato možete birati koju god duljinu staze želite. Ima ih od pet kilometara pa do onih pet puta dužih.

– Nema boljeg osjećaja nego kad zacrtani cilj uspijete dohvatiti. Znam da će me sutra sve boljeti, ali isplatilo se – zaključuje Ivan Skender, jedan od onih koji su među prvima iskoristili taj jedinstveni ciklotour i nastavili se vraćati. Bar jednom godišnje. •

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr