nismo isti

Morate `ubiti oko` skoro svaki dan, a drugi vam se čude? Evo što je kod vas drukčije

Foto: Thinkstock
Spavanje
Foto: Thinkstock
Spavanje u čarapama
Foto: screenshot/facebook
spavanje
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Foto: Getty Images
25.09.2018.
u 11:14
Brojna istraživanja pokazala su da je kratkotrajni odmor poželjan, ali neki te prednosti drijemanja osjete više od drugih
Pogledaj originalni članak

Ne možete ni zamisliti da malo ne odrijemate tijekom dana ili ste među onima koji ne mogu razumjeti zašto to drugi rade? Brojna istraživanja pokazala su da je kratkotrajni odmor poželjan, ali neki te prednosti drijemanja osjete više od drugih. 

Odgovor na to pitanje odlučili su potražiti znanstvenici u istraživanju na miševima koje je provedeno na sveučilištu Tsukuba u Japanu.

Pokazalo se da je samo jedna mutacija gena dovoljna da poveća potrebu za spavanjem. 

Za ovu studiju autori su uzeli u obzir prethodna istraživanja mutacije proteina pod nazivom SIK3 i ispitivali učinke koje je imao na navike spavanja miševa. 

Osim što je zabilježeno koliko dugo miševi spavaju i koliko dugo su bili budni, istraživači su istraživali njihovu aktivnost mozga tijekom razdoblja sna i sanjanja te razine budnosti tijekom budnih razdoblja i otkrili da miševi s mutacijom spavaju znatno dulje i manje su budni tijekom noći kada su zapravo najaktivniji. 

Znanstvenici vjeruju da se ovo može primijeniti na zaključak kako je nečija veća potreba za spavanjem uvjetovana genima.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.