zanimljivo

Kakav je vaš životni stil? Nećete vjerovati, ali ovi 'tragovi' će to otkriti o vama

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
mobitel
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
mobitel
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
mobitel
15.11.2016.
u 11:44
Koristeći takozvanu masenu spektrometriju, stručnjaci s Kalifornijskog sveučilišta u San Diegu testirali su 500 uzoraka s 40 mobitela i ruku odraslih osoba, a potom su ih usporedili s molekulama iz baze podataka te kreirali profil životnog stila svakog vlasnika
Pogledaj originalni članak

Novo istraživanje kalifornijskih znanstvenika pokazju da molekule pronađene na mobitelima otkrivaju iznenađujuće puno o zdravlju i životnom stilu vlasnika.

Znanstvenici su na 40 testiranih mobitela pronašli tragove svega od kofeina i začina do krema za kožu i antidepresiva, prenosi BBC. Naime, ljudi ostavljaju tragove molekula, kemikalija i bakterija na svemu što dodirnu, a znanstvenici ističu da čak ni pranje ruku ne sprečava prijenos na predmete koje svakodnevno dodirujemo.

Koristeći takozvanu masenu spektrometriju, stručnjaci s Kalifornijskog sveučilišta u San Diegu testirali su 500 uzoraka s 40 mobitela i ruku odraslih osoba, a potom su ih usporedili s molekulama iz baze podataka te kreirali profil životnog stila svakog vlasnika.

- Mogli smo vidjeti je li vjerojatno da je ta osoba, koristi skupu kozmetiku, boji kosu, pije kavu, više voli pivo od vina, voli začinjenu hranu, liječi se od depresije, nosi zaštitu od sunca i kukaca - te je stoga sklonija provođenju vremena vani - takve stvari - rekla je dr. Amina Bouslimani, pomoćna znanstvenica na istraživanju.

>> Mobitel je pravo 'leglo bakterija'. Čistite ga redovno da ne ugrozite zdravlje

>> Pogledajte kakve se sve bakterije kriju na vašem mobitelu

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.