JELOVNIK SUPEROLIMPIJCA

Michael Phelps unese 12.000 kalorija na dan

Foto: import
Michael Phelps unese 12.000 kalorija na dan
15.08.2008.
u 18:03
Pogledaj originalni članak

Michael Phelps, najveći plivač svih vremena, na dan pojede 12.000 kalorija, šokantna je informacija koja je Jona Henleyja, novinara britanskoga Guardiana, potaknula da barem jedan dan pokuša svladati “pobjednički” meni. “Čovjek riba”, koji na tjedan prepliva i do 46 kilometara te satima vježba izvan bazena, tijekom dana u svoje tijelo unese najviše jaja i tjestenine u svim oblicima.

Majoneza, maslinovo ulje, peciva i tone mliječnih proizvoda samo su djelić ponude raspoređene u tri glavna obroka, nakon čega još 1000 kcal unese kao energetske napitke. Zanemari li se činjenica da je Michael visok 190 centimetara i težak 96 kilograma, s rasponom ruku od gotovo dva metra, Henley je želio vidjeti kako je to hraniti se kao najtrofejniji plivač svijeta.

– Phelps želi održati svoju težinu. Da ja jedem kao on, bojao bih se da ne potonem – s grozom promatra Jon hranom krcat stol.

Planine hrane
Za doručak tri golema sendviča od pečenih jaja, luka, maslaca, salate, rajčica i majoneza, velika zdjela kaše, omlet od pet jaja s peršinom, tri komada pohana kruha obilno posuta šećerom i tri palačinke s komadićima čokolade te dvije velike šalice kave. U obroku “za dobro jutro” Henley je dospio do pola sendviča i pola omleta, nakon čega je zbog mučnine odustao.

– Bio sam nadut, osjećao sam se mučno i užasno – objašnjava Jon. Nakon kratka predaha okuražio se kušati ručak. Popodnevna gozba uključivala je pola kilograma tjestenine s umakom od rajčica, dva sendviča sa šunkom, sirom, salatom, rajčicom i majonezom i četiri boce energetskog napitka za sportaše.

Nekoliko vilica tjestenine bilo je Jonov domet, a nakon toga je kapitulirao. Na ručak je došlo i šest njegovih kolega, koji, također, nisu uspjeli smanjiti planinu hrane. Za večeru Phelps smaže još pola kilograma tjestenine, veliku “margaritu” i još četiri boce “magične” tekućine. Sportaševo natrpavanje Janice Thompson, šefica odjela nutricionizma na bristolskome sveučilištu, nazvala je znanstvenom fantastikom.



– Nema šanse da pojedeš sve što i on, to nije normalan sportaš. Takvu prehranu ne bih preporučila ni fit ozbiljnim sportašima koji trče deset kilometara – komentirala je nutricionistica.

Tijelo kao stroj
– To svakako nije zdravo ako govorimo o običnim ljudima kojima je potrebno do tri tisuće kalorija na dan, no, ako govorimo o Michaelu Phelpsu, moramo uzeti u obzir svu energiju koju on troši. Ipak, od osam do deset tisuća kalorija bila bi puno zdravija varijanta – kaže i nutricionist Branimir Dolibašić, voditelj prehrambenog savjetovališta u zagrebačkom centru Medikor. S njegovim tvrdnjama slaže se i Dragan Milanović, stručnjak za teoriju treninga.

– Ne želim ulaziti u nutricionističku djelatnost, ali s moga je stajališta visokokalorična prehrana za ovakva dostignuća opravdana. Jasno je da sportaši poput Michalea Phelpsa moraju unositi puno jer se na putu do vrhunskih rezultata jako troše. Vjerujem, stoga, da je tih 12.000 kalorija dobro izbalansirano prema načelima zdrave prehrane i pravilna unosa minerala, vitamina, proteina, masti i ostalih potrebnih sastojaka, koje on na treninzima potroši – kaže Milanović osvrćući se na prehrambene navike osvajača jedanaest olimpijskih medalja.

Na svakodnevnim treninzima Phelpsovo tijelo sagori oko 5000 kalorija unesenih brdom ugljikohidrata i proteina, no što je s preostalih sedam tisuća?
– Za razliku od ostatka svijeta on to sebi sada može priuštiti. Iza njega ostaju zlatni tragovi, ali mu se organizam ubrzano troši pa poput svakog motora koji puno radi, svakodnevno povećava rizik od “kvarova”. Vrijednosti u njegovu tijelu i do pet su puta veće od normalnih vrijednosti, što bi ga kasnije moglo “stići” – predviđa Dolibašić.

– Michael to zasigurno sve potroši! On je vrhunski sportaš koji trenira i do šest sati na dan, a to ne bi mogao da ne unosi kalorije koje ga izgrađuju – tvrdi Milanović te dodaje i recept.
– Ekstremna prehrana gorivo je za ekstremne treninge i savršen recept za postizanje vrhunskih rezultata!


Blanka uživa u makrobiotičkoj hrani, ali voli i kvalitetno meso

Blanka Vlašić puno pozornosti posvećuje prehrani. Gotovo koliko i treninzima. Uostalom, Joško Vlašić, njezin otac i trener, napisao je u svojoj knjizi kako je prehrana vrlo važna u stvaranju svjetske prvakinje. – Blanka voli istraživati hranu. Voli mediteransku i japansku kuhinju, uživa u makrobiotičkoj hrani, ali jede i kvalitetno meso u određenim količinama. Ona uživa dok jede i nikada ne jede prvo što joj dođe pod ruku – kaže Joško Vlašić. U Osaki je puno jela japansku hranu i sigurno je to utjecalo na to da bude u najboljoj formi kada je trebalo. A svi znamo da je tamo osvojila zlatnu medalju. – Obožavam suši. U Valenciji, na Svjetskom dvoranskom prvenstvu, oduševila sam se kada sam odmah iza hotela opazila japanski restoran. Kada dođem u Zagreb, obavezno odem u japanski restoran na suši – istaknula je Blanka. Kod kuće često i sama kuha. – Koliko vodim računa o tome što jedem, vidi se i po mojoj kilaži, koju održavam i trenutačno sam s njom jako zadovoljna – rekla nam je Blanka, koja će u Pekingu sigurno pronaći hranu koja joj odgovara. Jer, trebat će joj snage na putu do osvajanja olimpijskoga zlata.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr