Matične stanice protiv menopauze

13.04.2009.
u 21:57
Pogledaj originalni članak

Kineski znanstvenici obavili su uspješne pokuse na temelju kojih bi se pomoću matičnih stanica jajnika mogla odgoditi menopauza, ali i liječiti ženska neplodnost.

Istraživanje na miševima, provedeno na sveučilištu Jiao Tong u Shanghaiju, pokazalo je da se iz jajnika odraslih životinja mogu izdvojiti matične stanice jajnika i iz njih u laboratoriju uzgojiti stanice iz kojih nastaju jajašca. One se mogu dijeliti u beskraj, čuvati godinama i na kraju ugraditi u jajnike. U pokusu s miševima, takve stanice umetnute u jajnike neplodnih ženki omogućile su da one začnu prirodno i okote zdrave potomke.

Jedan je od zaključaka ovoga istraživanja da će žene u budućnosti moći pohraniti matične stanice iz vlastitih jajnika i vratiti ih neposredno prije menopauze i tako je odgoditi, a možda čak i imati djecu.

No istraživači ističu da bi ovo mogao biti odličan temelj za liječenje ženske neplodnosti, osobito u žena koje nisu sposobne stvarati zrele jajne stanice ili u onih koje nemaju dovoljno jajašaca. Stoga se očekuje da će rezultati kineskih znanstvenika potaknuti brojna nova istraživanja s jajnim stanicama.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr