Preskupo ali zdravo

Maslinovo ulje na stolu 84 posto Hrvata

Maslinovo ulje na stolu 84 posto Hrvata
22.10.2010.
u 15:55
Građani ne mogu bez domaćeg i kvalitetnog maslinova ulja iako je ono za njih 79 posto preskupo u Hrvatskoj.
Pogledaj originalni članak

Unatoč visokoj cijeni, maslinovo ulje Hrvati obožavaju. Naime, čak 84 posto korisnika kaže da ga upotrebljava svaki dan ili nekoliko puta u tjednu, pokazalo je istraživanje agencije Hendal provedeno među 800 ispitanika. Samo 14 posto ispitanika konzumira maslinovo ulje jednom u tjednu ili nekoliko puta na mjesec. Uz maslinovo, najčešće se rabi suncokretovo ulje (88 posto), a 12 posto ispitanika kaže kako rabi i masnoće biljnog podrijetla.

Kad već poprilično skupo plaćaju maslinovo ulje, korisnicima je na prvom mjestu kvaliteta maslinova ulja, a zatim zemlja podrijetla, dostupnost, vrsta i cijena, prenosi portal Ja trgovac.

Potrošačima je pak najmanje važan izgled pakiranja ulja. Čak 79 posto građana smatra da je cijena maslinova ulja previsoka u Hrvatskoj, a samo ih 21 posto ističe da  nije previsoka.

Oni koji kupuju strana maslinova ulja najviše vole talijanska, pokazalo je ovo opsežno istraživanje. No većini onih koji rabe ulja hrvatskog podrijetla nije važno iz koje regije potječu. Oni kojima je pak važna regija najviše vole maslinovo ulje iz Dalmacije i nešto manje iz Istre.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

OK
okus
20:02 22.10.2010.

Sumnjam u tu statistiku pogotovo sa takovim cijenama ulja. Kupovna moc stanovnistva nije tolika da bi njih 80% moglo izdvojiti taj novac za kupovinu maslinova ulja. Kako objasniti cinjenicu da se u ribljem restoranu na moru uz ribu treba \"specijalno\" naruciti maslinovo ulje? Jer kako nam je vlasnik rekao - preskupo je.

LI
libero
21:25 22.10.2010.

Maslinovo ulje na stolu 84 posto Hrvata.....,,to je čista laž. Ja trošim samo maslinovo ulje ali ne hrvatskog porijekla, niti ga ne mislim trošiti po cijeni od 10-15 eura dok ima uvoznog po 5-6 eura iste kvalitete. Naši proizvođači maslinovog ulja htijeli bi sa proizvodnjom 500 litara ulja lijepo živijeti cijelu godinu, zato je ono tako skupo.

DU
Deleted user
22:22 22.10.2010.

Politika poticaja i carinske zaštite za domaće maslinovo ulje je čisti promašaj na duge staze! Preciznije rečeno, ona dovodi do nepristupačno visoke cijene domaćeg maslinovog ulja koje je čak 3 do 4 puta skuplje od talijanskih, španjolskih ili turskih maslinovih ulja. Posljedično si to malo osoba može priuštiti i tako je potrošnja tog relativno manje škodljivog od ostalih rafiniranih ulja (bučino, suncokret itd.) plafonirana cijenom. Ali, pustimo mi tu politiku određivanja cijene na visokoj razini i pozabavimo se konkretnom životnom računicom. Prošlo ljeto sam bio na jednom pučinskom otoku gdje se sve više sadi maslina jer je poticaj relativno velik (i odumiru vinogradi jer to traži više muke!). I lokalna učiteljica u mirovini mi se pohvalila da proda godišnje 250 do 500 L maslinovog ulja, sve do posljednje boce, turistima po cijeni 90 kn/L. Nešto potroše na masline za zaštitna sredstva, gorivo za motokultivator i trošak branja i prerade u uljari, ali u načelu je to cifra par desetaka tisuća kn godišnje i da su trećina troškovi - opet je to lijepa cifra gotovine o kojoj poreznici pojma nemaju, zar ne? Prije tri godine sam bio na jednom udaljenom otoku zadarskog arhipelaga čuvenom po maslinarstvu i tamo sam slušao na trajektu lokalnu konverzaciju jedne stare gospođe koja na otoku ima 700 maslina i svake godine pokloni unuku par tisuća eura, onako od srca \"od bake\". I nemam osobno ništa protiv toga da bake poklanjaju unucima i da učiteljice u mirovini popune obiteljski proračun, ali ova druga baka je rekla da ono što dobiju od poticaja iz drž. proračuna bude taman za platiti gnojivo i zaštitna sredstva u masliniku. Jer, a to je point cijele priče, poticaj se ne plaća po L ulja plasiranog na legalno tržište nego po stablu masline. Gdje je tu interes države na duge staze i zašto su Hrvati prisiljeni s jedne strane plaćati domaće maslinovo ulje po 10 eura, a s druge strane još i kao porezni obveznici izdvajati za maslinike iz kojih se ne vrati ni L ulja na legalno tržište - e to je enigma...