U TikTok videu

Mama podijelila: 'Ja sam za nježno roditeljstvo, dijete nikad ne tražim da se ispriča'

Foto: rachlynnrogers
Mama podijelila: 'Ja sam za nježno roditeljstvo, dijete nikad ne tražim da se ispriča'
25.10.2021.
u 09:29
Nježno roditeljstvo uči djecu da izraze svoje emocije i da ih sami reguliraju i s njima upravljaju, objasnila je.
Pogledaj originalni članak

Mnogim su roditeljima najteže upravo prve godine djetetovog života, kad dijete već ima svoju volju, a još se ne zna pravilno izraziti: Amerikanka Rachael Rogers koja preferira 'nježno roditeljstvo' smatra da je upravo taj pristup odgoju zaslužan za to što ona sa svojom dvogodišnjakinjom nikada ne gubi živce.   

Tako je u svom viralnom TikTok videu rekla da 'nježno roditeljstvo pomaže da dijete postane ljubazna osoba koja poštuje druge', a ispričala je i da ona na svoju kćerku nikad ne diže glas već ju nastoji shvatiti, ali i naučiti da je u redu bilo kako se osjećati'. 

@rachlynnrogers

No terrible two’s here 🙌🏼💕 #toddlertip #toddlertips #toddlertok #momtok #parenting #gentleparenting #respectfulparenting #momsoftiktok

♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod

- Nježno roditeljstvo uči djecu da izraze svoje emocije i da ih sami reguliraju i s njima upravljaju - rekla je, a kaže da smanjuje i problematično ponašanje djece jer osjećaju da ih roditelji razumiju, a ne kontroliraju.

I kada odrastu i zasnuju svoje obitelji, veze djece i SOS mama ostaju neraskidive

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

 

Zato svojoj kćerkici, kaže, nikad ne govori da je nešto krivo napravila i da se mora ispričati.

- Ne želim da govori da joj je žao, jer ni ne želim da joj bude žao - kaže Rogers i objašnjava da je djeci još nerazvijen dio mozga koji se zove prefrontalni korteks, a koji kontrolira impulse i emocije i odgovoran je za mirno donošenje odluka, pa dvogodišnje dijete i može reagirati samo emocionalno i impulzivno.

Ipak, ne slažu se svi njeni pratitelji s njom, pa je jedna žena napisala da se po njoj djeci mora naglasiti kad nešto pogrešno naprave, umjesto da se to ignorira. 

- Ovakav mi se pristup samo djelomično sviđa, no ne slažem se s tim da se djeca ne trebaju ispričavati i ne moraju brinuti o tome kako se drugi osjećaju jer to sprječava razvoj empatije, a to je opasno - komentirala je jedna mama.

No premda mnogi nalaze mane ovakvom pristupu, Rogers inzistira da je prema svojoj kćerki uvijek ljubazna i da ju nikad ne tjera da napravi ništa što malena ne želi...

Najčešće pogreške koje radite pri kuhanju kave, a uništavaju joj okus!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BI
Biouskoli91
09:58 25.10.2021.

Hi Hitleru nije bilo zao, i smatrqonje da je u pravu kad je ubijao druge. Jedno je mlatiti djecu, drugo je ispraviti kad rade nesto neprimjereno. Naravno da postoji i pravilan nacin kako to uciniti. No dijete samo ne moze jos razluciti i znati sto je ispravno a sto ne. Za to postoje roditelji.