Obiteljski zakon

Majke najčešće manipuliraju djecom kad ih očevi napuste

Foto: Shutterstock
Majke najčešće manipuliraju djecom kad ih očevi napuste
20.11.2014.
u 13:49
Skrbnici su uvijek na strani djeteta kada roditelji ne mogu postići dogovor oko razvoda braka
Pogledaj originalni članak

“Meni je lijepo kod tete, ali išla bih mami”, iskreno je reklo dijete smješteno u udomiteljsku obitelj o čijem je povratku majci svoje mišljenje sudu nedavno trebala izreći Nela Bodrožić-Selak, djetetova posebna skrbnica.

Ovdje je bila riječ o preispitivanju ranije izrečene mjere oduzimanja prava na stanovanje majke s djetetom i povjeravanje na skrb o djetetu udomiteljskoj obitelji jer je zbog majčina načina života i gruba zanemarivanja djevojčica i udomljena.

Dijete želi i treba oca

Djetetovoj želji nije se moglo udovoljiti jer je za ovu djevojčicu mnogo bolje stanovati u udomiteljskoj obitelji nego živjeti s majkom koja luta ulicama, pije i ne brine se o njoj. No, to je tek manji dio problema s kojim se susreće ova stručnjakinja.

– U jednom drugom slučaju trebalo je izreći mjeru koja će djetetu omogućiti da viđa oca i ostvaruje osobne odnose s njim jer se majka odselila u drugi grad i na najrazličitije načine onemogućava susrete djeteta i oca. A svako dijete želi i treba te susrete, a usto zakonsko pravo na njih imaju i dijete i otac – objašnjava N. Bodrožić-Selak iz riječke jedinice Centra za posebno skrbništvo čiji je osnivač Ministarstvo socijalne politike i mladih, te nastavlja:

– To su tek neki primjeri, a takvih i sličnih je mnogo, sve više. U njima posebni skrbnici, uz stručnu pomoć psihologa, vodeći se jedino dobrobiti maloljetnog djeteta koje zastupaju, pomažu sudovima donijeti odluke najbolje za korist djeteta.

Centar za posebno skrbništvo počeo je s radom u rujnu, a uz riječku, ima još dislocirane jedinice u Splitu i Osijeku. U Rijeci rade dvije skrbnice: Nela Bodrožić-Selak i Marina Kos Jovanović, obje pravnice s iskustvom u poslovima bliskim socijalnom području, a pokrivaju čak tri županije: Primorsko-goransku, Istarsku i Ličko-senjsku. Otkako su imenovane posebnim skrbnicama, zastupale su djecu u 60-ak postupaka pred sudovima vezanim za izricanje mjera za zaštitu njihovih osobnih prava i dobrobiti, primjerice kad je riječ o privremenom povjeravanju djeteta drugoj osobi, ustanovi ili udomiteljskoj obitelji, oduzimanju prava na stanovanje s djetetom, lišavanju prava na roditeljsku skrb, povjeravanje djeteta s problemima u ponašanju radi pomoći u odgoju ustanovi ili udomiteljskoj obitelji ili pak ostvarivanju osobnih odnosa s roditeljem s kojim dijete ne živi.

Novi je zakon propisao da je dijete stranka u svim postupcima u kojima se odlučuje o njegovim pravima

Marina Kos Jovanović

No, Obiteljski zakon, temeljem kojega je i osnovan Centar za posebno skrbništvo, za prvu im je zadaću odredio zastupanje interesa djece u brakorazvodnim parnicama.

– Nezadovoljavajuće stanje obiteljskopravne zaštite djece bio je jedan od važnih razloga donošenja novog Obiteljskog zakona, koji je definirao posebno skrbništvo. Sada je propisano da je dijete stranka u svim postupcima u kojima se odlučuje o njegovim pravima i interesima i njegovo zastupanje uređeno je neovisno o roditeljima putem skrbnika – objašnjava Marina Kos Jovanović. Naravno, riječ je o razvodima koji nisu sporazumni, u kojima se roditelji ne mogu dogovoriti o zajedničkoj roditeljskoj skrbi i u kojima dolazi do situacije da se dijete koristi kao oružje. To su nemile životne situacije u kojima bivši supružnici preko djetetovih leđa pokušavaju riješiti partnerske, emocionalne ili imovinske odnose i pri tome uopće ne razmišljajući koliko štete i trauma nanose vlastitom djetetu.

– Skrbnici postupaju isključivo temeljem rješenja suda ili centra za socijalnu skrb u slučajevima kad roditelji ili izvanbračni partneri na obveznom savjetovanju u centrima ne uspiju dogovoriti na koji će se način brinuti o djetetu i kada izostane donošenje Plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi u pisanom obliku, za što sada postoji i oblikovana pismena forma koja ima snagu ovršne isprave – objašnjavaju skrbnice.

Razgovor uz psihologa

U tom planu naznačeno je mjesto stanovanja djeteta, vrijeme koje će dijete provoditi sa svakim od roditelja, način razmjene informacija, sadržaj roditeljske skrbi, pitanje uzdržavanja i niz drugih životnih pitanja djeteta čiji roditelji više ne žive pod istim krovom.

Kad plana nema, djetetu se određuje posebni skrbnik koji će ga pred sudom zastupati vodeći računa isključivo o njegovoj dobrobiti, ostavljajući po strani roditeljske inate i interese. U takvim slučajevima s djetetom mlađim od 14 godina skrbnik razgovara u prikladnom okruženju i uz stručnu pomoć psihologa i sve druge dostupne informacije o obiteljskoj situaciji procjenjuje što je za dijete najbolje.

I otac i dijete imaju zakonsko pravo na susrete i teško je kada ih majke ograničavaju ili onemogućavaju

Nela Bodrožić- Selak

Dijete starije od te dobi može i samo pred sudom izreći svoje mišljenje, želje i viđenje cijele situacije, a ako ne želi, i za njega je tu posebni skrbnik. S obzirom na statistiku koja bilježi da se u Hrvatskoj razvede svaki treći brak i da trećinu razvoda partnera s malodobnom djecom prati natezanje oko zajedničke roditeljske skrbi, posebnim skrbnicima na žalost, neće manjkati posla.

Ni kao zastupnicima djece tijekom brakorazvodnih parnica ni poslije rastava kad se i dalje često nastavljaju kršiti djetetova utvrđena prava i kada se nastavlja manipulacija njima.

Statistike pokazuju, kažu skrbnice, da manipulacije u najviše slučajeva potječu od majki, koje su većinom roditelj s kojim dijete živi.

>>Vodi radionice za žene koje prolaze kroz razvod: To su fajterice koje ulaze u svoje boli

>>Gladna djeca i kod nas žive iza vrata susjednog stana

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

PN
premda_nije
14:44 20.11.2014.

Pa nisu majke krive što manipuliraju djecom kad ih očevi napuste kad su dosadašnji zakoni pisani i poticali na razvod roditelja ako "ovi nađu novu ljubav", zar ne?! Ima li ustalom neki medij koji promiče opraštanje bračne nevjere?!

ED
edi
16:24 31.10.2017.

One su te koje osporavaju viđanje uz potporu CZSS i ostalih NVO koji potenciraju i produbljuju nesuglasice. Da u startu znaju da će djecu imati ravnopravno oba roditelja koji će ravnopravno i financijski sudjelovati u životu a ne da unaprijed da znaju da će dobiti djete i astronomsku alimentaciju što ih i podupire da rasture obitelj i krše prava DJETETA na svim platformama, od ekonomskog, socijalnog do financijskog... Sustav ne valja...to svi znaju i problem je globalan a ne lokalan...Potražite na fb stranicu "Ja volim mamu i tatu" pa pogledajte kako poštuju konvencije i prava djeteta u svim državama nastale raspadom Yuge. Lijep pozdrav!