Kuhamo za vas

Ljeto uz miris timijana i Anu Grgić

Foto: Tanja BOŽIĆ/VLM
Ljeto uz miris timijana i Anu Grgić
15.07.2012.
u 21:11
- Kada čovjek koji voli kuhati prođe sve faze kuhinje, od volontiranja do pripreme, gastronomija uđe pod kožu, kaže mlada chefica hotela Regent Esplanade Ana Grgić
Pogledaj originalni članak

Druga knjiga koju vam Večernji list donosi ua sklopu jedinstvenog projekta koji je ujedinio visoku gastronomiju, mladost i kreativnost novih zvijezda hrvatske kulinarske scene te vrhunsku fotografiju i grafički dizajn, predstavlja jednu od najmlađih chefica - Anu Grgić.

 

U Večernjakovu serijalu ljetnih kuharica, koje će početi izlaziti od ponedjeljka, 23. srpnja, u pet knjiga donosimo čak dvije stotine jela, više od tisuću fotografija na gotovo pet stotina stranica! Sve što ćete imati prilike vidjeti prikupili su naši reporteri, novinari i urednici putujući, snimajući i pažljiovo bilježeći kako rade i što u svojim kuhinjama čaraju nove zvijezde hrvatske gastronomske scene.  

Matertijali za pet knjiga objedinjenih u sertijal ‘Večernjakove ljetne kuharice’ prikupljeni su zagrebačkom Green Gold centru u kuhinji Zorana Gajića u vinskom baru Dobra vina, u Novigradu kod samozatajne Marine Gaši koja kuha inspirirana pogledom na jedrilice i more. Posjetili smo i Marina Rendića koji je svom kultnom restoranu Pepenero dodao lihgt ljetu inačicu Pepebianco smjestivši se u - prvom redu do mora.

Tajne stare dame Esplanade  

Tomislav Gretić ‘novinarske smrtnike’ pripustio je u svoje carstvo, kuhinju fine dining restorana Wine Vault u rovinjskom hotelu Monte Mulini i otkrio kako mrgud Medek kuha kada je - u elementu. Osim što u knjižicama, koja donose recepte, sastojke, savjete o procjenjenjenom vremenu pripreme te mali fotostrip pripreme kao pomoć za neiskusnije kuharice i dodatni savjet plus o hrani pripremi i tradiciji, pripremili smo vam vinsku preporuku. Somelieri i vinski znalci sljubili su vina uz svih četrdeset recepata. A da bi jelo doista postalo vrhunski gastronomski doživljaj valja ga i servirati na primjeren način. Što se i kako servira i u čemu priprema, koja se čaša koristi za koje vino, kakvi su trendovi u svijetu pribora, tanjura i čaša zna Larisa Radin iz tvrtke Radin Gourmet koja je svoje znanje spremno podijelila s čitateljima Večernjeg lista. Druga kuharica serijala u kojoj za vas kuha Ana Grgić nastala je iza štukatura Smaragdne dvorane hotela Regent Esplanade, štoviše, duboko u utrobi hotela, u suterenu - u mesnici.  Puna tri dana između dva frižidera i ‘debelog’ minusa pred objektivom kolege Danijela Berkovića u improviziranom studiju smjenjivali su se ušminkani modeli Ane Grgić i njezinih suradnika. Prava mala vojska majstora od zanata potrudila se da snimanje i pisanje recepata prođe što brže. Ana se u kuhinji Reget Esplanade našla kao praktikantica, potom kao volonterka, pomoćna kuharica, a danas je njena suverena vladarica kao jedna od rijetkih chefica u lancu Regent hotela.

Dostojna nasljednica Jeffreya Velle  

- Valjalo je proći sve faze kako bi se upoznao sustav, osjetilo kako hotel živi i diše. Zahvaljujući mom mentoru Jeffreyu Velli naučila sam zaista puno. Bilo je zadovoljstvo učiti od njega - kaže samozatajna Ana, kuharica duge plave kose i krupnih zelenih očiju, koja bi podjednako uspješno mogla vladati modnom pistom kao i kuhinjom. No, prije no što se našla pod palicom mentora, Ana je prošla školovanje u kuhinji hotela Regent Berlin, u restoranu koji se diči restoranom s Michelinovom zvjezdicom kod chefa Christiana Lohsea te u Bruxsellesu. Ipak najradije je, priznaje, radila sa Jeffreyem u Zagrebu. 

- On je bio obožavani chef svih nas u kuhinji i nakon što su mi ponudili da ga naslijedim bila sam polaskana, ali i malo zatečena - odaje Ana.

 Užici ćaskanja o  vinima uz Ivana Šnelera

- Kušao sam tisuće vina i još uvijek ne mogu sa sigurnošću reći kako sljubljivati vina. Sve je vrlo klizno, a priprem jela izlazi iz okvira, kombinira se s egzotičnim namirnicama. Zbog toga kušanje i preporuku vina doživljavam kao stalno učenje! Čep je taj koji priča priču, on zna sve o vinu i njega valja dobro prepričati - objašnjava Ivan Šneler somelier hotela Regent Esplanade. Ondje je, odaje nam od 1975. godine, a došao je kao praktikant. Jedan je od prvih hrvatski certificiranih someliera.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.