PROMO

Kupske noći 2018. – ispratimo ljeto u Sisku, kontinentalnom dragulju Hrvatske

Foto: Promo
Kupske noći 2018.
Foto: Promo
Kupske noći
Foto: Promo
Kupske noći
Foto: Promo
Kupske noći
Foto: Promo
Kupske noći
Foto: Promo
Kupske noći
Foto: Promo
Kupske noći
23.08.2018.
u 09:58
31. kolovoza – 1. rujna 2018.
Pogledaj originalni članak

Od Kupske alke, glasovite Šikljade do uzbudljivog Aeroshowa – dvodnevno događanje prepuno kulture, aktivnosti i zabavnih događanja, a ponajviše aktivnog i zabavnog odmora skrojenog po mjeri svih generacija, a sve u znaku 110 godina filma.

Sisak, povijesni hrvatski grad, smješten na tri rijeke – Kupi, Savi i Odri.

Tisućama godina rijeke i Sisak žive “ruku pod ruku”, međusobno se uvažavajući i pomažući. Malo je gradova u Hrvatskoj čiji stanovnici i posjetitelji mogu u samom središtu grada u rijeci plivati, veslati, roniti, voziti čamcima ili rijeku jednostavno promatrati dobivajući snagu, inspiraciju i mir.

Šetajući obalama Kupe susrest ćete čaplje koje polako hlade noge i hvataju ribe. Rijeka je čista i mirna, puna ribe i riječnih rakova, no osim biljnog i životinjskog svijeta Kupa krije i čuva povijest grada. Zavirite li ispod smaragdno-zelene površine vidjet ćete drvene pilote, ostatke rimske kovnice novca i ostatke rimskih nalazišta.

Foto: Promo
Kupske noći

Kupom dominira Stari most – vizualni simbol grada Siska, jedan od najistaknutijih simbola Siska i vrijedno naslijeđe kulturne baštine. Most je otvoren 1934. godine, a filmski zapis se čuva u Gradskom muzeju Sisak.

Romantičari i ljubitelji fantazije u Sisku mogu krenuti u potragu za zlatnom kočijom, koja prema legendi leži na dnu rijeke Kupe. Potraga će ih dovesti do Utvrde Stari grad, sagrađene na ušću Kupe u Savu u 16. stoljeću, u renesansnom stilu u obliku trokuta s tri bastiona, koji čine osnovu utvrde.

Utvrdu je osmanski vojskovođa Hasan paša Predojević opsjedao tri puta, da bi 22. lipnja 1593. godine doživio konačan poraz, u presudnoj bitci za obranu Siska i hrvatskog kraljevstva. Legenda kaže da kad magla zarobi rijeku još uvijek možete vidjeti pašu kako traži svoju glavu po rijeci.

Foto: Promo
Kupske noći

Danas je ovo romantično mjesto koje šapuće priče iz davne povijesti, idealno za romantično uplovljavanje u bračnu luku ili za uživanje u miru i tišini u sjeni povijesnih zidova od opeke i krošnji stoljetnih stabala.

Poklonici biciklizma poznaju Sisak i obližnje Lonjsko polje po aktivnom odmoru i atraktivnim biciklističkim rutama, ugodnim za vožnju i idealnim za obiteljski odmor. Iskusni biciklisti koji uživaju u brojnim biciklističkim rutama diljem Hrvatske naglašavaju da neke od naljepših ruta prolaze kroz Park prirode Lonjsko polje.

Prošlost, sadašnjost, budućnost – ispreplele su zanimljivo tkivo oko ovog grada i njegove okolice. Grad je to urbanih koncerata, kreativnih manifestacija, spektakularnih murala, grad sporta, grad na 3 rijeke čija arhitektura spada u iznimnu kulturnu baštinu Hrvatske. Sisak je grad koji je vrijedan posjete i istraživanja.

Foto: Promo
Kupske noći

Posjetite Sisak, koji se nalazi na sat vremena vožnje od Zagreba, i dopustite mu da vas očara bogatom gastronomskom ponudom, brojnim mogućnostima aktivnog odmora i smještaja u prirodnom okruženju.

Dobro došli u Sisak!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr