UŽIVANCIJA U HRANI

Kulinarske radionice Branka Ognjenovića i za najmlađe

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
ognjenović
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
ognjenović
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
ognjenović
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
ognjenović
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
ognjenović
29.05.2016.
u 08:00
Rižoto pripremljen prema receptu specifičnom za ovaj kraj okupljene je vratio u djetinjstvo, kad se kuhalo ono što je taj tren bilo u kući
Pogledaj originalni članak

U sklopu Festivala poduzetništva, obrta i OPG-ova Branko Ognjenović održao je dvije kulinarske radionice. Ognjenović je poznat kao kuhar koji vrijedno radi na očuvanju i na promicanju hrvatske kulinarske tradicije, što se upravo traži na festivalima namijenjenim promicanju hrvatskih proizvoda.

Vrsni gastronomski stručnjak održao je kulinarsku radionicu na kojoj su najmlađi imali prilike naučiti više o zdravoj prehrani, dok su navečer okupljeni uživali u svatovskom rižotu pripremljenom prema receptu sa 60–godišnjom tradicijom. U pripremi rižota iskorišteno je više od 30 kilograma piletine, 10 kilograma luka, 15 kilograma riže, nekoliko litara bijelog vina i litra maslinova ulja.

Djeca su se upoznala s konceptom zdravog doručka, koji sadrži zdrave namirnice poput posnog sira i puno povrća.

– Doručku zbog ubrzanog načina života nekad posvećujemo premalo pažnje, a riječ je o najvažnijem obroku u danu. Najmlađe možemo potaknuti da si i sami slože zdrav obrok, samo im trebamo osigurati prave namirnice – rekao je Ognjenović.

Svatovski rižoto pripremio je prema receptu specifičnom za kraj koji se borio i sa siromaštvom. Posluživao se kao završno jelo svatovskih svečanosti, a pripremao se od onoga što se imalo na raspolaganju – kokoši, pivca, tuke. Naravno, tradicionalni recept ovom prilikom Ognjenović je dodatno oplemenio maslacem i vinom te parmezanom, a okupljene je vratio u djetinjstvo.

>> Ognjenovićev recept za autohtoni pureći žgvacet

>> Kulinarski show u Dubrovniku oduševio prisutne

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.