Otkrijte na vrijeme

Koronavirus odgovoran i za pojačano opadanje kose kod nekih pacijenata

Foto: Shutterstock
Koronavirus odgovoran i za pojačano opadanje kose kod nekih pacijenata
07.08.2020.
u 16:30
Kada tijelo proživi šok ili neki traumatski događaj, to može rezultirati pojačanim ispadanjem kose. Ipak, u pitanju mogu biti i neke autoimune bolesti i infekcije.
Pogledaj originalni članak

Nedavno su stručnjaci objavili da je jedan od simptoma koronavirusa pojačano ispadanje kose, a pogađa i žene i muškarce u jednakom broju, a javlja se nakon stresa, šoka i traumatičnih iskustva. 

Veliki broj pacijenata, njih 64 posto, prijavilo je ovaj simptom tijekom bolovanja od koronavirusa, ali i nakon. 

Ipak, pojačano opadanje kose može se javiti i zbog mnogo drugih stvari, a Metro ih je detaljno objasnio.

Loša prehrana
U jako puno slučajeva kosa počne ispadati jer organizam ne dobiva dovoljno nutrijenata. Manjak željeza, proteina i vitamina D koje inače dobivamo iz prehrane može ozbiljno utjecati na gubitak kose. Ako ste primijetili da vam kosa opada, a u zadnje vrijeme loše jedete ili ste krenuli na rigoroznu dijetu, obratite se liječniku. 

Infekcija
Mnoge infekcije kao što su lišajevi, folikulitis i seboreični dermatitis mogu uzrokovati pojačano opadanje vlasi i prorijediti kosu. Ako je ovo vaš slučaj, trebali biste posjetiti liječnika kako biste dobili određene kreme, šampone i lijekove s kojima ćete se riješiti infekcije. Čim se ona povuče, kosa će prestati opadati.

Martina je studentica i već sada zna da svoju budućnost nakon škole želi nastaviti na tatinoj farmi. 

Alopecija 
Alopecija areata je iznenadan gubitak kose ili dlaka. Smatra se autoimunom bolešću u kojoj vlastiti imunološki sustav iz dosad nepoznatog razloga napada folikule dlaka u koži i nastaje opadanje kose. Genetski sklone osobe izložene negativnim čimbenicima poput stresa ili infekcije mogu razviti ovu bolest. Folikule vlasi koje je zahvatila upala proizvode slabiju i oštećenu vlas koja je nepravilna, stanjena i ispada u roku jednog do dva tjedna. Iako ova bolest nije opasna i ne ugrožava život, alopecija areata ima neugodni psihološki učinak na oboljele. Tijek bolesti je nepredvidiv. 

Uzrok mogu biti i neke druge autoimune bolesti poput lupusa, artritisa, Hashimoto sindroma i Crohnove bolesti.

U ovakvim slučajevima obavezno treba posjetiti liječnika.

Lijekovi
Određeni lijekovi mogu uzrokovati opadanje kose, a pronaći pramen i mnoštvo dlaka na četki nakon češljanja nije najugodniji osjećaj. Ipak, važno je znati da kosa ponovno naraste i vrati se u normalu jednom kada prestanete uzimati lijekove ili kada se tijelo na njih navikne.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.