Samo polako

Koristite se ovim trikovima i smanjite stres oko blagdanskog pospremanja doma

Foto: Shutterstock
Koristite se ovim trikovima i smanjite stres oko blagdanskog pospremanja doma
16.12.2020.
u 07:00
Usredotočite se na zadatke za koje ste sigurni da ih lako možete izvršiti.
Pogledaj originalni članak

Mnogi se prije blagdana odluče na pospremanje i čišćenje cijelog doma, ali to često zna biti jako stresno i naporno. Očistiti cijelu kuću ili stan u kratkom vremenu nije jednostavno, pogotovo kada sami sebi zadate velike planove i očekivanja. 
Bailey Carson, voditeljica aplikacije za čišćenje Handy, podijelila je nekoliko savjeta za blagdansko pospremanje - bez stresa, prenosi Real Simple. 

Usredotočite se na velike stvari
Prvo krenite od onih stvari koje vam stvaraju najveći stres, riješite se hrpe nereda i tek onda krenite dalje, na sitnice. Imat ćete osjećaj da ste već pola posla odradili. Također, umjesto da krenete s raspremanjem ormara, prvo pospremite nered koji je vani i koji se vidi.

Odredite prioritete
Nakon toga, krenite od onih prostorija u kojima provodite najviše vremena poput kupaonice, dnevnog boravka i kuhinje, savjetuje Carson. Drugim riječima, spavaće sobe pospremite ako imate još vremena. Ako ne, ostavite to za period kada prođu blagdani.

Tko namjerava okititi bor ranije? 😉 Uz ovaj trik lampice vam se više nikada neće zapetljati, a i izgledat će bolje! 🎄

Zatražite pomoć
Ako nemate puno vremena i ne možete sve stići sami, tražite i druge članove obitelji da se uključe. Isto tako, ako znate da ćete raditi prekovremeno i da nikako nećete stići, možete pozvati servis za čišćenje.

Organizacija
Napravite dobar plan što ćete i kada raditi. Čišćenje zahtjeva puno vremena, a ne želite valjda provesti cijeli vikend s krpom u rukama i na kraju biti još više umorni nego na kraju radnog tjedna. Odredite si kada ćete očistiti kupaonicu, kada ormare, prozore... Nemojte si stvarati stres niti osjećati pritisak da baš sve morate sada napraviti, u samo nekoliko dana. Umjesto toga, usredotočite se na zadatke za koje ste sigurni da ih lako možete izvršiti, upozorava Carson. 

Izbjegavajte pretjerano čišćenje - sterilni domovi nisu uvijek zdraviji:

Foto: Thinkstock
Čišćenje stana

OSOBNE FINANCIJE

Financijska pismenost – ključna vještina svih generacija

Svaki dan se suočavamo s mnogobrojnim odlukama. Većina ih je jednostavna poput onih što danas doručkovati ili odjenuti, no postoje i one složenije kao što su: „Koliko novca mogu potrošiti na kupovinu hrane ili cipela?“ ili „Mogu li si priuštiti odlazak u kino?“. Što smo uspješniji u donošenju odluka, život će nam biti kvalitetniji; uz manje briga, bolje ćemo koristiti vrijeme, učinkovitije raspolagati novcem i naposljetku biti sretnije i zadovoljnije osobe.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.