Jaja ne zamrzavajte

Hrenovke, salata, meso... Znate li koliko dugo ove namirnice traju u hladnjaku?

Foto: Thinkstock
Svinjski file
Foto: Pixsell/Thinkstock/Shutterstock
Hrana
30.06.2014.
u 17:19
Ostavljate li otvoren paket hrenovki u hladnjaku, a ne znate koliko dugo mogu stajati? Spremate li različite salate s tjesteninom u hladnjak ili čak u zamrzivač?
Pogledaj originalni članak

Znate li koliko koje namirnice ili jela mogu biti u hladnjaku?

Ako volite zamrzavati hranu, možda će vam dobro doći informacije o tome što se može zamrznuti i koliko dugo, a da kvaliteta hrane ne postane upitna.

FoodSafety donosi savjete o tome kako pravilno čuvati hranu u hladnjaku i zamrzivaču. Objavljene su smjernice za pohranu hrane tako da se spriječi prerano kvarenje. Možda će vas iznenaditi koliko neke namirnice mogu ostati u hladnjaku, a da ne budu upitne kvalitete. Ostavljate li otvoren paket hrenovki u hladnjaku, a ne znate koliko dugo mogu stajati? Spremate li različite salate s tjesteninom u hladnjak ili čak u zamrzivač?

Pa krenimo...

1. Salate od tune, s jajima ili tjesteninom

Ove salate odlične su hladne, ali ih u hladnjaku nemojte držati duže od 3 do 5 dana. Nemojte ih zamrzavati.

2. Otvoren paket hrenovki

U hladnjaku može stajati do tjedan dana, a može se i zamrznuti. Zamrznute hrenovke u zamrzivaču mogu "izdržati" do dva mjeseca.

3. Neotvoren paket hrenovki

Ako ste kupili paket hrenovki i samo ste ga odložili u hladnjak bez otvaranja, na taj način možete ih čuvati dva tjedna, a u zamrzivaču jednako kao i otvoreni paket – do dva mjeseca.

4. Narezana salama

Mesne delikatese, salame koje nisu u originalnom pakiranju već su otvorene možete držati u hladnjaku tri do pet dana. Možete ih i zamrznuti i tako čuvati do dva mjeseca.

5. Neotvoreno pakiranje salama

U hladnjaku će "izdržati" do dva tjedna, a u zamrzivaču, kao i otvoreni paket, do dva mjeseca.

6. Slanina

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Jedan tjedan možete držati slaninu u hladnjaku, prema SafetyFood portalu. Ako niste sigurni hoćete li je pojesti u tom razdoblju, možete je zamrznuti i tako čuvati mjesec dana.

7. Sirove kobasice

Preporuka je da ih odmah pripremite za jelo, a najkasnije unutar dva dana. U zamrzivaču ih možete čuvati do dva mjeseca.

8. Mljeveno meso

Mljeveno meso, bez obzira o kojoj je vrsti mesa riječ, također brzo pripremite jer u hladnjaku može stajati do dva dana prije nego što njegova kvaliteta postane upitna. Ako niste sigurni hoćete li ga stići pripremiti u tako kratkom roku, zamrznite ga jer ga tako možete čuvati od 3 do 4 mjeseca.

9. Odresci

Svježi odresci u hladnjaku mogu "stajati" tri do pet dana, a ako ih zamrznete, možete ih čuvati i do godine dana da budu dobri za konzumaciju.

10. Piletina ili puretina

Cijelo pile ili puricu čuvajte u hladnjaku do dva dana, nakon toga će kvaliteta mesa postati upitna. Možete ga zamrznuti i tako mu produljiti rok uporabe i do godine dana. Ako zamrzavate rasječene dijelove, poput bataka, zabatka, krilca, u zamrzivaču ih možete držati do 9 mjeseci prije uporabe.

11. Juhe

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Bez obzira na to je li u njima tjestenina ili meso ili oboje, juhe nemojte jesti nakon što su u hladnjaku stajale dulje od 4 dana. Ako ih zamrznete, možete ih čuvati i do 4 mjeseca.

12. Pečeno meso

Ostalo vam je od ručka ili večere? Pečeno meso možete čuvati u hladnjaku do 4 dana, a u zamrzivaču do 6 mjeseci.

13. Ostaci paniranog, pečenog ili prženog mesa

Ako vam je ova vrsta obroka ostala nakon što su svi ukućani jeli, pospremite ga u hladnjak i pojedite unutar 4 dana. Ako ćete ga zamrznuti, imate rok od 4 mjeseca da ga pojedete prije nego što kvaliteta postane upitna.

14. Pizza

Foto: Ivana Ivanović/Pixsell

Foto: Ivana Ivanović/Pixsell

Ako ste među onima koji pizzu mogu jesti i nakon što se ohladi, u hladnjaku je možete čuvati do 4 dana, a u zamrzivaču do 2 mjeseca.

15. Jaja

Svježa jaja možete čuvati u hladnjaku do 5 tjedana, a cijela nemojte ni pokušavati zamrznuti. Ako baš morate, istucite sva jaja zajedno i tako ih zamrznite.

16. Kuhana jaja

Tvrdo kuhana jaja najčešće ostanu u hladnjaku danima nakon Uskrsa. Možete ih čuvati bez rizika za zdravlje tjedan dana, ali ih nemojte zamrzavati.

>>9 namirnica koje nikad ne biste smjeli staviti u zamrzivač

>>Mislili ste da znate kako zamrznuti povrće? Evo što radite krivo

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

LO
logitech1
00:51 01.07.2014.

sve može stajati dok ja ne procjenim da je pokvareno..