Korčula je u turističkoj sezoni jedno od najposjećenijih odredišta na Jadranu, njene uske ulice, restorani i konobe preplavljene su znatiželjnim posjetiteljima, a s rive se na pučini vide brodovi iz cijelog svijeta. Prema podacima sustava eVisitor, grad Korčula u prvoj polovici godine bilježi čak 7 % porasta u broju noćenja i 10 % porasta u broju dolazaka, a u posljednjih nekoliko godina njezini najvjerniji posjetitelji postali su gosti iz Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Hrvatske, Njemačke, Australije i Slovenije. Nije ni čudo da privlači toliko putnika - rijetko gdje ćete doživjeti takvo što: grad u kamenu uz more, vinograde koji prate obalu i krajolike protkane mirisima Mediterana, sve na jednom mjestu.
No, ako želite doživjeti mirniju i intimniju stranu Korčule, prava odluka je posjetiti je izvan vrhunca sezone - u pred i post sezoni. Tada osjetila dolaze u prvi plan, mirisi, okusi, boje i zvukovi otoka otkrivaju se bez žurbe i time pružaju osjećaj autentičnosti i povezanosti s mjestom.
Mirisi koji bude emocije
Mirisi Korčule stvaraju trenutke koji se pamte. Otokom se šire arome lavande i ružmarina, dok se mirisi vinograda miješaju s blagim notama maslinovog ulja i svježine mora. U kasno ljeto i ranu jesen, mirisi zrelog grožđa u zraku podsjećaju nas na dugu tradiciju korčulanskog vinogradarstva.
Okusi tradicije
Na Korčuli tradicija se osjeća u svakom zalogaju. Svježa riba s gradela, začinjena maslinovim uljem i limunom, donosi jednostavan i neodoljiv okus Jadrana, dok pašticada – sporo pečeno goveđe meso u sočnom umaku od vina, začina i suhog voća - otkriva bogat okus starih dalmatinskih običaja. Uz to, deserti poput lumblije, rožate i fritula upotpunjuju doživljaj obroka koji donosi priču o dalmatinskoj kuhinji i toplini lokalnog života. Autohtona vina poput pošipa i grka savršeno nadopunjuju ove okuse, dok čaša prošeka u večernjim satima zaokružuje cjelokupni doživljaj.
Korčulanski recepti
Korčulanski tradicionalni kolač Lumblija poznat je po bogatom i sočnom okusu, ali nije samo desert, već i priča. Prema legendi, kolač datira iz vremena Napoleonove vlasti, kada je mladi francuski vojnik darovao kolač djevojci s kojom se morao rastati nakon odlaska francuske vojske, tim darom ostavio je uspomenu na ljubav i rastanak. Od tada, ovaj kolač se povezuje s odlaskom voljene osobe i tradicionalno se peče početkom studenog, u vrijeme Dušnog dana. Radi se od sastojaka koji se skupljaju i pripremaju ljeti – badema, oraha, suhica, naranče, limuna, varenika ili prošeka, šećera, maslaca, maslinova ulja, muškatnog oraščića, klinčića, cimeta, anisa i soli. Lumblija je trajni kolač i s vremenom postaje sve ukusnija dok prenosi priču o ljubavi i simboliku sjećanja.
Uz lumbliju, nezaobilazna je i rožata, ovaj klasični dalmatinski desert često se opisuje kao dalmatinska inačica crème brûléea. Ova slastica svojom jednostavnošću i profinjenošću simbolizira dalmatinsku kulinarsku tradiciju.
Za kraj, nezamjenjive fritule - male zlatno-pržene kuglice od dizanog tijesta, lagano hrskave izvana, a mekane i mirisne iznutra. Obogaćene šećerom u prahu, grožđicama i rakijom zaokružuju ovu slatku korčulansku priču.
Posjet Korčuli izvan glavne sezone pruža poseban doživljaj - otok se vraća u usporeni ritam, a mirisi i zvukovi dolaze do izražaja. Prepustite se trenutku i dopustite da vas mirisi, okusi i boje otoka potpuno obuzmu, stvarajući doživljaje i uspomene koje ćete pamtiti dugo nakon odlaska.
Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.