Štetna priprema

Kokice iz mikrovalne otrovnije od teflona

Foto: Arhiva VL
Kokice iz mikrovalne otrovnije od teflona
21.09.2010.
u 11:56
Sva polugotova i gotova jela za mikrovalnu sadrže ovu štetnu tvar.
Pogledaj originalni članak

Gledanje utakmice s društvom ili obiteljska filmska večer u mnogobrojnim kućanstvima idu ruku pod ruku sa zdjelom kokica. Ipak, obične kokice, pripremljene u loncu na peći rijetko će tko pripremiti, kad je daleko jednostavnije kupiti vrećicu za pripremu u mikrovalnoj pećnici. Dok su kokice u kinodvoranama štetne, ne zbog pripreme, već zbog čak 1160 kalorija i količine masti dostatne za tri dana u jednoj mjerici, kokice za mikrovalnu pećnicu daleko su opasnije zbog vrećice u kojoj se nalaze, upozorava u svom priopćenju, objavljenom na službenim stranicama, Američka agencija za hranu i lijekove FDA.
Perfluorooktanska kiselina glavni je krivac za to.

Krivac je papir

Naime, tvar za koju su mnoga istraživanja pokazala da je štetna, odnosno kancerogena, nalazi se u papirnatoj vrećici u kojoj kokice stavljamo u mikrovalnu pećnicu, a služi da bi zadržala masnoću unutar vrećice. Osim toga, često se koristi i za omatanje ostale masne hrane, kao što je slučaj i kod obroka brze prehrane. Fluoropolimeri, koji su često prozivani kao opasnost koja vreba iz teflonskih tava, nisu ni upola opasni kao ono što se krije u masnom papiru, na primjer kokica za mikrovalnu pećnicu. Navedeno je tako, između ostalog, u brošuri ‘'Nemojte se svega bojati’' prof. dr. Franje Plavšića, ravnatelja Hrvatskog zavoda za toksikologiju.

– Namirnica koja koja sadrži previsoke količine opasne tvari ne može se naći u prodaji, prema tome riječ je o proizvodu u kojem je količina ove štetne tvari u granicama normale. Bilo je važno samo naglasiti da teflon nije toliko štetan kako se smatralo, te da ovakav papir, odnosno impregnacija tog papira, može biti daleko opasniji – upozorava Zdravko Lovrić iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju. No, kod ovakvih je tvari, ističe, važan efekt nakupljanja.

– Slično je s olovom u kostima, koji nema trenutačno nego dugoročno štetno djelovanje – ističe Lovrić.

Manje mikrovalne

Iako gotovo svako domaćinstvo danas ima mikrovalnu pećnicu, a o njezinoj štetnosti rađena su mnoga istraživanja, ne može se izričito tvrditi da je isključivo štetna. No, opasnost leži u samim proizvodima predviđenima za pripremu u mikrovalnim pećnicama.

– Svi gotovi i polugotovi proizvodi koji se pripremaju u mikrovalnoj pećnici uglavnom sadrže PFOA, kako ne bi propustili masnoću izvan pakiranja, a istraživanja pokazuju da ta tvar ima kancerogena svojstva, djeluje na reproduktivni sustav, jetru, štitnjaču i drugo. Srećom, kod nas još uvijek nije toliko razvijena prehrana hranom iz mikrovalne – kazuje nutricionistica Mirna Trumbetaš. Iako vas priprema jela u mikrovalnoj jednom tjedno neće ‘'ubiti'’, valja svakako pripaziti što i koliko često u njoj pripremate. Jer dugoročne posljedice nose crnu dijagnozu – u najgorem slučaj i rak!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

MI
MINERVA
20:34 23.09.2010.

Sad mi se jedu kokice...:)

SA
sanjin003
12:19 21.09.2010.

slažem se s ovim člankom,ali ja više ne znam u čemu se može kuhat,a da bude zdravo-ne smiješ na teflonskim tavama jer je kancerogeno,ne smiješ u bakrenim jer isto hrana kupi previše bakra koji može biti štetan,ne smiješ u aluminijskim jer to može dovesti do alzheimera,ako kuhaš u \"vulgaris\"tavama,moraš dodati više ulja što je opet kancerogeno,ako roštiljaš na ugljenu,u tom dimu su opet kancerogeni,ja imam roštilj na struju ,ali mu je ploča od teflona,znači opet kancerogeno,u mikrovalnu moraš ko vrag paziti što stavljaš,npr.ne plastične posude i sl.u čemu kuhati???

TH
than
13:00 21.09.2010.

Naslov je bezvezan... Sva gotova jela ? Pa ona se podgrijavaju u mikrovalnoj i podgrijavaju se na nacin da se izvade i stave u prikladnu posudu. Jelo se ne priprema vec podgrijava. Sto se tice ovakvih kokica prije bi rekao da se radi o odredjenim lobijima. Takve kokice se odavno jedu vani. Uostalom, briga me za kokice. Ionako ih ne volim jesti.