Gledanje utakmice s društvom ili obiteljska filmska večer u mnogobrojnim kućanstvima idu ruku pod ruku sa zdjelom kokica. Ipak, obične kokice, pripremljene u loncu na peći rijetko će tko pripremiti, kad je daleko jednostavnije kupiti vrećicu za pripremu u mikrovalnoj pećnici. Dok su kokice u kinodvoranama štetne, ne zbog pripreme, već zbog čak 1160 kalorija i količine masti dostatne za tri dana u jednoj mjerici, kokice za mikrovalnu pećnicu daleko su opasnije zbog vrećice u kojoj se nalaze, upozorava u svom priopćenju, objavljenom na službenim stranicama, Američka agencija za hranu i lijekove FDA.
Perfluorooktanska kiselina glavni je krivac za to.
Krivac je papir
Naime, tvar za koju su mnoga istraživanja pokazala da je štetna, odnosno kancerogena, nalazi se u papirnatoj vrećici u kojoj kokice stavljamo u mikrovalnu pećnicu, a služi da bi zadržala masnoću unutar vrećice. Osim toga, često se koristi i za omatanje ostale masne hrane, kao što je slučaj i kod obroka brze prehrane. Fluoropolimeri, koji su često prozivani kao opasnost koja vreba iz teflonskih tava, nisu ni upola opasni kao ono što se krije u masnom papiru, na primjer kokica za mikrovalnu pećnicu. Navedeno je tako, između ostalog, u brošuri ‘'Nemojte se svega bojati’' prof. dr. Franje Plavšića, ravnatelja Hrvatskog zavoda za toksikologiju.
– Namirnica koja koja sadrži previsoke količine opasne tvari ne može se naći u prodaji, prema tome riječ je o proizvodu u kojem je količina ove štetne tvari u granicama normale. Bilo je važno samo naglasiti da teflon nije toliko štetan kako se smatralo, te da ovakav papir, odnosno impregnacija tog papira, može biti daleko opasniji – upozorava Zdravko Lovrić iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju. No, kod ovakvih je tvari, ističe, važan efekt nakupljanja.
– Slično je s olovom u kostima, koji nema trenutačno nego dugoročno štetno djelovanje – ističe Lovrić.
Manje mikrovalne
Iako gotovo svako domaćinstvo danas ima mikrovalnu pećnicu, a o njezinoj štetnosti rađena su mnoga istraživanja, ne može se izričito tvrditi da je isključivo štetna. No, opasnost leži u samim proizvodima predviđenima za pripremu u mikrovalnim pećnicama.
– Svi gotovi i polugotovi proizvodi koji se pripremaju u mikrovalnoj pećnici uglavnom sadrže PFOA, kako ne bi propustili masnoću izvan pakiranja, a istraživanja pokazuju da ta tvar ima kancerogena svojstva, djeluje na reproduktivni sustav, jetru, štitnjaču i drugo. Srećom, kod nas još uvijek nije toliko razvijena prehrana hranom iz mikrovalne – kazuje nutricionistica Mirna Trumbetaš. Iako vas priprema jela u mikrovalnoj jednom tjedno neće ‘'ubiti'’, valja svakako pripaziti što i koliko često u njoj pripremate. Jer dugoročne posljedice nose crnu dijagnozu – u najgorem slučaj i rak!
Kokice iz mikrovalne otrovnije od teflona
Ovi natjecatelji 'Života na vagi' prerano su preminuli: Vanja je imala samo 30 godina, a Damir iza sebe ostavio kćer
Preminuo je pet mjeseci nakon nje: Naša glumica suprugu je na prvom susretu rekla: 'Bit ćete moj muž'
FOTO Spektakularne nove hrvatske toplice pri samom kraju: Naziru se bazeni, po ovome će biti posebne
Zahvaljujući korištenju geotermalne energije i solarnih sustava, bjelovarske toplice bit će energetski potpuno neovisne. Ako sve bude teklo prema planu, Wellovar bi svoja vrata posjetiteljima trebao otvoriti u ljeto iduće godine.
Može li AI „razumjeti“ emocije? 'Ne, ali može ih simulirati. Ovo ga nikad nemojte pitati'
U svijetu u kojem AI postaje svakodnevnica, mag.psych. Klara Zečević-Božić otkriva što i dalje samo čovjek može najbolje učiniti, a gdje mu tehnologija pomaže da bolje razumije sebe i druge?
Digitalni modeli, dronovi i strojevi: evo kako izgledaju gradilišta budućnosti
STRABAG u Hrvatskoj uvodi BIM 5D®, dronove i 3D navođenje strojeva koji predviđaju rizike, skraćuju rokove i donose potpunu transparentnost u svim fazama gradnje.
Sad mi se jedu kokice...:)