nisko samopouzdanje

Kobne rečenice: Što nikako ne biste smjeli reći svom djetetu

Foto: Thinkstock
Kobne rečenice: Što nikako ne biste smjeli reći svom djetetu
12.03.2013.
u 13:00
Nemoguće je da ćete izbjeći neku od navedenih rečenica, ali pokušajte ih "upotrebljavati" što manje
Pogledaj originalni članak

Odrastanje je teško, a roditeljske riječi mogu ga učiniti podnošljivijim ili manje podnošljivim razdobljem. Roditelji ponekad, zbog žurbe, stresa, u ispadu bijesa ili nečeg sličnog izreknu neke od onih groznih rečenica kojih smo se svi naslušali kao djeca. Ovo je deset najčešćih kojih se mnogi roditelji poslije zasrame i požale što su izašle iz njihovih usta, piše Galtime.

Podržavam te bez obzira na sve. To znači da svom djetetu dopuštate apsolutno sve, pa i razbijanje po kući ili mlaćenje druge djece.

Zato što sam ja odrasla osoba. Nužno rađa frustraciju u djece koja moraju još dugo čekati da odrastu. Da, vi ste stariji i činite neke stvari koje odrasli čine, a ona neka pričekaju da jednog dana budu u vašoj poziciji jer je to jednostavno tako. Zato je nepotrebno naglašavati koliko ste stariji.

Ne možeš razumjeti jer si premlad. Djeca nisu glupa, ali nemaju toliku širinu i iskustvo koje imate vi. Umjesto ovakve rečenice, objasnite im tako da razumiju.

Rekla sam da je tako i točka. Odgajate li dijete kako treba, ono bi trebalo znati tko je autoritet u vašem odnosu i koga se mora slušati. Zato je ova rečenica čista fraza.

Tvoj brat/sestra mogao/mogla je to u tvojim godinama. Nužno ćete djetetu nabiti osjećaj manje vrijednosti i usaditi mu osjećaj da su mu brat ili sestra vaši miljenici. Iako neku djecu to može potaknuti da rade više, vjerojatnije je da ćete između njih razviti samo suparništvo.

Preko mene mrtve. Zašto prizivati takve slike? Ako nešto nema prolaza, to se može objasniti i jednostavnijim riječima.

Vidjet ćeš svoje kada majka/otac dođe kući. Zar to nije vaše dijete? I ne možete izaći s njim na kraj pa čekate "potporu"? Ili nekoga tko će riješiti stvar kad već vi ne možete? Možda samo želite da drugi roditelj bude "egzekutor"?

Ti si kriv/a što sam živčan/a. Da, roditeljstvo je naporno, ali imali ste dovoljno vremena pripremiti se na tu ulogu, makar iz iskustava drugih...

Prijatelji su krivi za takvo ponašanje. Možda ga na neki način želite zaštititi, ali svaljivanje krivnje na prijatelje koji ga okružuju nužno u njemu rađa osjećaj slabosti i pretvara ga u slabića.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

AN
Antiša
22:12 14.03.2013.

Roditelji, pročitajte, može vam pomoći...