UZNEMIRAVAJUĆE ISTRAŽIVANJE

Kemikalije u plastici "feminiziraju" muške bebe

Foto: vl
Kemikalije u plastici "feminiziraju" muške bebe
16.11.2009.
u 18:05
Iako industrija plastike tvrdi kako su phthalati sigurni, Europska ih je unija zabranila za uporabu u proizvodnji kozmetike i dječjih igračaka. Ipak, trudnice su i dalje izložene njihovu djelovanju.
Pogledaj originalni članak

Kemikalije u plastici "feminiziraju" muške bebe, objavljeno je u uznemirujućoj studiji koja tvrdi kako je vrlo mala mogućnost da će se bebe koje su u majčinoj utrobi bile izložene velikoj količini tih kemikalija, igrati s igračkama za dječake poput autića.

Ovo je samo još jedno istraživanje koje potvrđuje dokaze kako kemikalije u tisućama proizvoda kojima smo okruženi utječu na naše hormone, ali i na razvoj djece. U kampanjama za zaštitu okoliša proglasili su ove rezultate ekstremno zabrinjavajućima te pozvali na hitnu reakciju.

Studija je proučavala kemikaliju phthalat-omekšivač koji može oponašati ženski hormon estrogen. Neki stručnjaci vjeruju kako je on djelomično odgovoran za povećanje genitalnih defekata kod dječaka kao i za smanjeni broj sperme kod muškaraca koji su zabilježeni u proteklom desetljeću. No, ovo je prvo istraživanje koje je kemikalije koje oponašaju hormone povezalo s ponašanjem.

Iako industrija plastike tvrdi kako su phthalati sigurni, Europska ih je unija zabranila za uporabu u proizvodnji kozmetike i dječjih igračaka. Ipak, trudnice su i dalje izložene njihovu djelovanju s obzirom da se često koriste kako bi omekšali plastiku kućnih predmeta poput namještaja, cipela, PVC podova i zastora za tuširanje. Također je moguće da se kemikalije prenesu u hranu ili piće s plastičnih pakiranja.

Studija koju su vodili znanstvenici sa Sveučilišta Rochester otkrili su kako je veća koncentracija dva tipa phthalatea - DEHP i DBP, pronađena u mokraći majki dok su bile trudne povezana s "feminiziranijim" igranjem kod dječaka, dok na djevojčice nije bilo nikakva utjecaja.

- Ovo otkriće govori da neke sve prisutne kemikalije mogu značajno izmijeniti razvoj muškog mozga i ponove li se ti rezultati, trebalo bi se ozbiljno zabrinuti - zaključila je doktorica Shanna Swan koja je vodila studiju.

Pogledajte na vecernji.hr