BPA

Kemikalija prisutna u plastici vodi do pretilosti i dijabetesa

Foto: VL foto
Kemikalija prisutna u plastici vodi do pretilosti i dijabetesa
17.02.2012.
u 07:47
Kada pojedete nešto s BPA-om, to je kao da kažete organizmu da jedete više nego što to uistinu činite
Pogledaj originalni članak

Brza hrana i sjedilački stil života najčešće se spominju kao glavni krivci epidemije pretilosti koja sve više zahvaća sve mlađu populaciju, no čini se da bi na ovaj problem veliki utjecaj mogli imati i neki drugi faktori.

Naime, kemikalija koja se naširoko koristi u industriji plastike, a potvrđeno je da je povezana s oboljenjima od raka dok je u Kanadi čak obilježena kao toksična tvar, mogla bi prema najnovijim istraživanjima biti povezana i s prekomjernom težinom i dijabetesom.

Riječ je naravno o bisphenolu A (BPA) koji se koristi u mnogim industrijama – od gnojiva do plastičnih bočica za vodu, a prema izvještaju objavljenom u Plos One, BPA zavarava tijelo da "misli" kako treba stvarati dodatne masnoće. Također, navodi se, može dovesti do povećane produkcije inzulina, čak i u jako malim dozama.

Kako objašnjavaju, ako se stvara previše inzulina, tijelo može postati "imuno" na njegove efekte zbog čega može doći do povećanja težine, ali i pojave dijabetesa tipa 2.

– Kada pojedete nešto s BPA-om, to je kao da kažete organizmu da jedete više nego što to uistinu činite – objašnjava Angel Nadal, stručnjak za BPA sa Sveučilišta Miguel Hernandez u Španjolskoj, čije je posljednje istraživanje također potvrdilo da BPA utječe na gušteraču, organ koji stvara inzulin.

Prema njegovim podacima čak i mala količina ove kemikalije uzrokuje otpuštanje skoro dvostruko veće doze inzulina od potrebne za razgradnju unesene hrane.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

OB
-obrisani-
09:28 17.02.2012.

Naravoučenije vratimo se ambalaži od stakla i aluminija - jevtinu struju za Lipik i TLM !

VI
veliki-i-mali
09:57 17.02.2012.

I?! Koliko je potrebno da se zabrani? Aha, zaboravih, profit - to je najvažnije.