GRAWE Hrvatska d.d.

Karcinom prostate 2. po učestalosti uzrok smrti kod muškaraca

Foto: Thinkstock
Karcinom prostate 2. po učestalosti uzrok smrti kod muškaraca
31.10.2017.
u 14:04
Prevencija i rano otkrivanje su najvažniji
Pogledaj originalni članak

Osiguravajuće društvo GRAWE Hrvatska d.d. i ove se godine priključilo globalnom pokretu podizanja svijesti o bolestima koje sve češće pogađaju muškarce - karcinomu prostate i karcinomu testisa, podsjećajući na važnosti pregleda i rane detekcije ovih često izlječivih bolesti.

O karcinomu bilo koje vrste nitko ne želi razmišljati. Većina ljudi, koji se s ovim bolestima nisu susreli u obitelji ili bližoj okolini, misle da se rak događa drugima i ne posvećuju dovoljno pažnje prevenciji i samopregledima. Međutim, sprječavanje i rano otkrivanje ključni su koraci za izlječenje mnogih bolesti, prvenstveno karcinoma. Upravo zbog toga, GRAWE je u listopadu podsjećao na važnost preventivnih pregleda i samopregleda dojki (mene to ne dira), a u studenom upozorava na važnost pregleda testisa i prostate (ma to je SAMO pregled).

To je SAMO pregled – koji nekome može spasiti život!

Karcinom prostate obuhvaća 12% svih rakom izazvanih smrti kod muškaraca i drugi je po učestalosti uzrok smrti. Procjenjuje se da će do 2030. u svijetu 1.7 milijun muškaraca oboljeti od ove bolesti. Uzorci nastanka nisu u potpunosti poznati, a ono što je zabrinjavajuće je što kod velikog broja oboljelih, bolest može postojati godinama bez vidljivih simptoma. Može se otkriti pretragom krvi i digitorektalnim pregledom, a važno je naglasiti da kada se otkrije u ranom stadiju, postotak izlječenja doseže 98%, s obzirom na to da su većina tumora te vrste spororastući tumori niskog stupnja zloćudnosti.

Karcinom testisa nije toliko čest, ali je specifičan jer uglavnom pogađa mlađe muškarce u dobi od 20 do 40 godina, kod kojih se bolesti ne očekuju. Prema nekim podacima, u Hrvatskoj godišnje oboli oko 200 muškaraca, a najveća je učestalost oko 30. godine života. Najčešći su simptomi promjene i nepravilnosti na samom tkivu testisa, a vrlo čest simptom je bol u leđima. I kod ove bolesti, ako se otkrije u ranoj fazi, moguće je potpuno izliječenje.

Aktivno i konkretno protiv „muških bolesti“

GRAWE Hrvatska aktivno se uključilo u borbu protiv najčešćih karcinoma komunicirajući poruke "Mene to ne dira" i "Ma to je SAMO pregled". Prvom porukom isticali su u listopadu važnost pregleda dojki, a drugom u studenom podsjećaju na važnost pregleda testisa i prostate. Kako bi podsjetili na važnost preventivnog odlaska liječniku te smanjili uobičajene izgovore, pripremili su posebnu ponudu. Svi muškarci koji u studenom ugovore dobrovoljno zdravstveno osiguranje GRAWE VITAL mogu u sklopu svoje police, odmah obaviti sveobuhvatni sistematski pregled, dio kojeg je i ultrazvuk prostate. Osim toga GRAWE im daruje i dodatni UZV pregled prostate. Dok se sistematski pregled preporučuje obaviti barem jednom godišnje, samopreglede se preporuča raditi barem jednom mjesečno.

Ma to je samo pregled...

Grawe

Pogledajte na vecernji.hr