PROMO

Kampanja ”Milijun bez prava” želi pušače informirati o manje štetnim alternativama

CROHM
Foto: CROHM
CROHM
28.05.2023.
u 08:00
Udruga CROHM obilježava Svjetski dan vejpinga razbijanjem 10 mitova o e-cigaretama, i to dokazanim i provjerenim činjenicama. Alternativni proizvodi poput e-cigareta, grijanih duhana i nikotinskih vrećica sve su više prepoznati kao pomoć u odvikavanju od pušenja, no u Hrvatskoj se o njima ne smije komunicirati
Pogledaj originalni članak

E-cigarete su višestruko učinkovitije od svih postojećih terapija za prestanak pušenja i značajno su manje štetne za odrasle pušače u odnosu na cigarete, zaključak je najrelevantnijeg znanstvenog tijela za recenziju znanstvenih studija, Cochrane globalne znanstvene mreže. Skupina znanstvenika Cochranea koji dulje od desetljeća prati sve objavljene znanstvene radove na temu štete od pušenja i metodama prestanka pušenja, do tog su zaključka došli recenziranjem čak 78 znanstvenih studija koje su uključivale preko 22.000 sudionika.

U Hrvatskoj su e-cigarete, ali i ostali alternativni duhanski i nikotinski proizvodi kojima je zajedničko da kod korištenja nema sagorijevanja, a to su uz e-cigarete i grijani duhanski proizvodi i nikotinske vrećice, zakonski izjednačeni sa cigaretama. To znači da se o njima ne smije komunicirati jer se bilo kakva komunikacija smatra nedopuštenom promocijom tih proizvoda. Kada bi primjerice liječnik svojem pacijentu pušaču na temelju znanstvenih saznanja preporučio te proizvode kao alat za prestanak pušenja, izložio bi se velikoj kazni s obzirom da je to u Hrvatskoj nezakonito.

U udruzi korisnika osobnih isparivača (CROHM) takav odnos prema građanima smatramo neprihvatljivim pa čak i neustavnim. Uskratiti pravo na informaciju za gotovo milijun pušača, a ta informacija može biti povoljna za njihovo zdravlje, ne može biti dobra javna politika. Izostanak komunikacije je put u pogrešno informiranje i manipulacije. U Hrvatskoj većina pušača nažalost nije svjesna potencijala tih proizvoda za svoje zdravlje, dok su djeca i maloljetnici istovremeno izloženi lažnoj promociji tih proizvoda na društvenim mrežama. To smo već više puta komunicirali javno i prema Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, no bez reakcije.

Foto: CROHM
Filip Tokić, CROHM

Istovremeno, sve veći broj zemalja te proizvode promovira aktivno i ciljano prema odraslim pušačima u želji smanjenja incidencije pušenja i s pušenjem povezanih bolesti. Švedska, UK, Francuska, Grčka, Češka, samo su neke od EU zemalja koje posljednjih godina postižu značajne napretke u smanjenju pušenja upravo promocijom tih proizvoda. Švedska je otišla najdalje, ove godine je postala prva EU zemlja bez dima, što znači da su uspjeli udio pušača u populaciji spustiti na 5 posto. Francuska je od 2014. do 2019. godine smanjila broj pušača za 2 milijuna. Grčka i Češka također aktivno koriste alternativne proizvode u cilju smanjenja pušenja.

Hrvatska je početkom godine koncept smanjenja štete od pušenja kroz alternativne proizvode uvrstila u krovnu Nacionalnu strategiju djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2030. godine, no taj pristup je i dalje onemogućen kroz postojeći Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda.

U CROHM-u želimo obilježavanje 30. svibnja, Svjetskog dana vejpinga (World Vaping Day) posvetiti osvještavanju i zdravstvenih vlasti i pušača i njihovih obitelji sa provjerenim i ispravnim činjenicama o alternativnim proizvodima koji pušačima smanjuju štetu po zdravlje i dokazano mogu pomoći u prestanku pušenja. Istovremeno ćemo u svojim aktivnostima biti vrlo jasni – nitko tko nije pušač, a posebno ako je maloljetnik, ne bi trebao početi s korištenjem bilo kojeg nikotinskog ili duhanskog proizvoda jer svaki taj proizvod nosi zdravstveni rizik.

Uz čestitku svim građanima za Dan državnosti, pozivamo vas da s nama obilježite i Svjetski dan vejpinga, i to na našem štandu u Avenue Mallu, od 11 do 15 sati, te na web stranici i Facebook stranici CROHM udruge gdje možete preuzeti letak sa 10 mitova o vejpingu i činjenicama kojima razbijamo te mitove.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr