Slastistika.hr

Kako je Areta Ćurković naučila peći prhko tijesto koje se topi u ustima uz prvakinju Hrvatske Mirjanu Špoljar

Foto: PR FOTO
Areta Ćurković
Foto: PR FOTO
Areta Ćurković
Foto: PR FOTO
Areta Ćurković
Foto: PR FOTO
Areta Ćurković
Foto: PR FOTO
Areta Ćurković
03.10.2016.
u 12:21
Mirjana Špoljar, brand ambasadorica Zvijezda margarina, zasladila je subotu posjetiteljima Super Konzuma Portanova u Osijeku i na cooking showu otkrila trikove uz koje kolači svaki put uspiju
Pogledaj originalni članak

Nakon Zagreba i Rijeke i Osječani su dobili priliku otkriti sve tajne uz koje kolači uvijek uspiju i to na cooking showu s Mirjanom Špoljar.

Trostrukoj prvakinji hrvatske u slastičarstvu u pomoć je priskočila glumica Areta Ćurković, a dvije ljubiteljice slatkih poslastica brzo su se složile da nema boljeg od domaćih slastica jer baš svaka ima svoju osobnost.

Mirjana je Areti i posjetiteljima Super Konzuma u Portanovi u Osijeku pokazala kako napraviti košarice od prhkog tijesta koje se topi u ustima, i otkrila kako da košarice lako ispadnu iz kalupa.

- Prhko tijesto obavezno mora „odmoriti“ u hladnjaku, a ne smijete ga previše mijesiti jer će se raspasti. Najbolje će uspjeti uz margarin koji je nešto mekši nego onaj sobne temperature, a upravo će margarin pomoći i da košarice glatko kliznu iz kalupa, otkrila je slastičarka koje je tijekom karijere, koja traje već više do dva desetljeća, radila slastice za kraljeve, prinčeve te slavne glazbenike i glumce.

Recept za karamel košarice kojima je subotu Osječanima zasladila brand ambasadorica Zvijezdinih margarina, pronađite u privitku, a još slatke inspiracije očekuje vas na portalu Slastistika.hr, i u emsiji „Kratko&Slatko“ četvrtkom od 18 sati na RTL-u. 

RECEPT MIRJANE ŠPOLJAR

Karamel torta s orasima

Tijesto:

Zvijezda stolni 20 dag
Šećer u prahu 10 dag
Vanilin šećer 1 kom
Jaja 2 kom
Brašno 30 dag (pola oštro, pola glatko)
Kakao u prahu 5 dag
Prstohvat soli

Omekšali Zvijezda stolni sobe temperature pomiješamo sa šećerom u pranu i vanilin šećerom. Kad se sastojci spoje dodamo jaja, bračno koje smo prosijali s kakaom u pranu i prstohvat soli. Tijesto oblikujemo, prekrijemo prozirnom folijom i ostavimo u hladnjaku na 30 minuta.

Izvadimo tijesto iz hladnjaka, razvaljamo na pobrašnjenoj površini debljine 4 mm. Utisnemo tijesto u kalup i zamrznemo na otprilike 2-3 sata.

Pećnicu ugrijemo na 180 ºC i pečemo smrznuto 6-7 minuta. Pečeno tijesto ohladimo pa zatim stavljamo kremu.

Krema:

Šećer kristal 150 dag
Slatko vrhnje 2,5 dcl
Zvijezda stolni 150 dag

Šećer rastopimo u karamel. Smanjimo vatru i dodamo slatko vrhnje. Miješamo na laganoj vatri sve dok se šećer ne spoji sa slatkim vrhnjem. Maknemo s vatre i ohladimo. Zatim dodamo omekšali Zvijezda stolni i miješamo sve dok se smjesa ne spoji.

Kremu ulijemo u ohlađeno tijesto i vratimo u hladnjak na otprilike pet sati.

Ohlađenu tortu skinemo iz kalupa i dekoriramo polovicama oraha koje smo prepržili otprilike 10 minuta u pećnici na 170 ºC.

Mirjanin savjet

Orahe možete zamijeniti s bilo kojim drugim orašastim plodovima – bademima, lješnjacima, indijskim oraščićima, itd.

Više recepata potražite na Slastistika.hr

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr