Recept

Jeste li čuli za empanade? Punite ih slatkim ili slanim nadjevima

Foto: Thinkstock
Jeste li čuli za empanade? Punite ih slatkim ili slanim nadjevima
16.04.2014.
u 15:31
Empanada je jastučić tijesta punjen nadljevom, a od zemlje do zemlje razlikuju se po načinu pripreme, poglavito po vrsti nadljeva koji mogu biti i slani i slatki.
Pogledaj originalni članak

Potrebno je za tijesto: 500 g brašna, 2 jaja (jedno cijelo i jedan bjelanjak), ½ žlice soli, žlica octa, 1 dl hladne vode, 3 žlice masti, žlice margarina

Za slano punjenje: 150 g kobasice, pola glavice crvenog luka, 200 g, pasirane rajčice, sol i papar po želji

Za slatko punjenje: 1 jabuka, sok od pola limuna, 4 žličice žutog šećera, po jedna šaka badema, lješnjaka i brusnica, ½ žličice cimeta

Za karamel-preljev: 4 žlice šećera, sok od naranče i pola limuna, žlica margarina

Način pripreme:

Umutite jedno cijelo jaje, jedan bjelanjak, sol, vodu i ocat. U drugoj posudi sjedinite margarin, mast i brašno, a zatim dobro prstima ujednačite u rastresitu masu. U tu smjesu ulijte umućena jaja i ostale namirnice, pa umijesite glatko tijesto. Prekrijte ga i ostavite u hladnjaku, da odstoji barem sat vremena.

Slano punjenje: Narežite na kockice kobasice i crveni luk, pa u tu smjesu dodajte pasiranurajčicu (usitnjenu) i začinite solju i paprom po okusu. Po želji dodajte ribani sir.

Slatko punjenje: Naribajte jabuku, dodajte limunov sok, šećer, usitnjene bademe i lješnjake, brusnicu i cimet. Sve to dobro promiješajte žličicom. Na površini posutoj brašnom razvaljajte tijesto debljine 3-4 mm, pa modulom promjera 5-7 cm oblikujte krugove. Napunite ih, zatim preklopite tijesto, pa vilicom pritisnite rubove da se empanade ne bi otvarale pri pečenju.

Rubove premažite vodom prije preklapanja, da bi se tijesto bolje zalijepilo. Pecite u pećnici 20 minuta na 180˚C. Pet minuta pred kraj pečenja, svaku empanadu premažite žumanjkom.

Za slane empanade svaki krug premažite senfom. Za slatke empanade napravite preljev od karameliziranog šećera, kojemu ste dodali margarin i sok od limuna i naranče. Prelijte na tanjuru servirane, gotove empanade

>>Uskršnji jelovnik s manje kalorija i više okusa!

>>Ovo su jela koja će vas odvesti na neka bliža, ali i daljnja putovanja

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.