SOS za kožu

Jednom godišnje na pregled madeža

Foto: VL
Jednom godišnje na pregled madeža
10.04.2011.
u 17:10
Kako bi upozorili na stalni porast oboljelih od melanoma, ministarstvo i Dermatovenerološko društvo organiziraju 12. travnja besplatne preglede madeža u zemlji
Pogledaj originalni članak

Hrvatsko dermatovenerološko društvo i Referentni centar za melanom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i ove će godine u povodu Europskog dana borbe protiv melanoma organizirati Dan otvorenih vrata dermatoloških ordinacija, tijekom kojega će 12. travnja građani moći obaviti besplatni pregled kože radi otkrivanja melanoma i drugih zloćudnih tumora kože.

 U akciju se uključilo 70-ak dermatologa u 40-ak ustanova širom Hrvatske.

 Cilj projekta, čiji je ovogodišnji slogan “SOS – spasite vašu kožu od sunca”, jest osvješćivanje javnosti o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, štetnim posljedicama UV-zraka i pravilnom načinu zaštite od njih te važnosti samopregleda madeža. 

– Od kada se u javnosti govori o melanomu, porastu smrtnosti i velikom povećanju, većem od 300 posto u Hrvatskoj, sve je veći broj građana koji dolaze na preventivne preglede. Rezultat toga je da otkrivamo sve tanje, odnosno pliće melanome koje se lakše liječi. Primjerice, debljina melanoma s prosjeka dubine tri milimetra prijašnjih godina smanjila se na prosječnu dubinu od dva milimetra – ističe dr. Sanja Poduje iz Referentnog centra za melanom u Klinici za kožne i spolne bolesti. 

Osvrnula se i na duge liste čekanja za pregled u klinici. – Na preventivne se preglede čeka jer je mnogo ljudi za njih zainteresirano, međutim oni se mogu obaviti u većini domova zdravlja. A pacijenti kojima na uputnici piše da su rizični ili imaju dijagnozu sa sumnjom da je riječ o melanomu imaju prednost – ističe dr. Poduje. 

Preglede je moguće obaviti i u brojnim privatnim ordinacijama, a ovisno o metodi pregleda stoje od 300 do 500 kuna – ističe dr. Ivana Manola iz Poliklinike Vili koja također sudjeluje u Danu otvorenih vrata. 

Inače, od melanoma u Hrvatskoj godišnje oboli oko 500 ljudi, a najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40 i 60 godina, iako se bilježi i porast u dječjoj i adolescentskoj dobi.

Najugroženiji a Glavni rizični faktor za pojavu melanoma je izloženost ultraljubičastim zrakama pa su najugroženije osobe koje su u djetinjstvu imale opekline od sunca i osobe koje stalno borave na suncu ili u solarijima.

 Velika smrtnost 

 Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu godišnje od melanoma oboli oko 160 tisuća ljudi, a 41 tisuća ih umre. 
Sve se zbraja a Koža ima neizbrisivo pamćenje izloženosti UV-zračenju i ne mogu se izbrisati godinama nagomilana oštećenja. Najugroženiji a Glavni rizični faktor za pojavu melanoma je izloženost ultraljubičastim zrakama pa su najugroženije osobe koje su u djetinjstvu imale opekline od sunca i osobe koje stalno borave na suncu ili u solarijima. 

Velika smrtnost a Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu godišnje od melanoma oboli oko 160 tisuća ljudi, a 41 tisuća ih umre. 
Sve se zbraja a Koža ima neizbrisivo pamćenje izloženosti UV-zračenju i ne mogu se izbrisati godinama nagomilana oštećenja.

50+ Zaštitni je faktor u kremama koji bi trebao pomoći, kao i odjeća za zaštitom od štetnih UV-zraka

0-3 Djeca mlađa o tri godine uopće se ne bi smjela izravno izlagati suncu, a ostali bi ga trebali izbjegavati od 10 do 17 sati

309% Povećao se broj oboljelih od melanoma u Hrvatskoj, a smrtnost od ovog raka skočila je za 310 posto.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
17:56 10.04.2011.

u riječkom novom listu su dali broj besplatnog telefona na koji se treba prijaviti za taj pregled 12., ali kad sam zvala, rekli su da je sve zauzeto i da se više ne može prijaviti, a zvala sam prije isteka roka koji su objavili. stoga se pitam, sudjeluje li uopće tko u toj akciji, ili im je to samo dobra reklama. ako su rekli da se može doći, onda bi se moralo i MOĆI DOĆI NA PREGLED!!! ovo je kao kad ti pošalju letak iz dućana da imaš popust na tom i tom artiklu, a kad dođeš u kupovinu, piše da je rasprodano, a kladim se da nije ni stavljeno na akciju.

PE
petrana
23:41 10.04.2011.

Ta akcija zaista funkcionira ali je trebalo zvati od prvoga dana i doslovno \"sjesti\" na telefon. Ja sam bila uporna i ovo mi je druga godina kako sam uspjela dobiti besplatam preventivni pregled.