Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Kalos

Jedinstveno jadransko nalazište peloida i radonske vode nalazi se u Veloj Luci

Jedinstveno jadransko nalazište peloida i radonske vode nalazi se u Veloj Luci
27.09.2019.
u 08:39
U bolnici navode da su danas ponosni na individualni pristup svakom pacijentu, temeljen na medicinskom načinu.
Pogledaj originalni članak

Geografski položaj i dubina velolučkog zaljeva uvjetovali su tijekom milenija taloženje ljekovitog mulja u uvali Kale na čijem se dnu nalazi i izvor radioaktivne vode Kalac. Kombinacija nalazišta peloida i radonske vode, kakva je na zapadnom dijelu otoka Korčule, gdje se nalazi Vela Luka, jedinstvena je na Jadranu.

Uz ljekoviti liman i radonsku vodu, ljekovita klima etezijskog tipa uvelike upotpunjuje uvjete za liječenje. Još davno ljudi su primijetili da njihove kronične reumatske smetnje nestaju, ili se barem ublažavaju, nakon kupanja i sunčanja u uvali Kale. Ova iskustva prenosila su se usmenom predajom pa je uvala iz godine u godinu imala sve više kupača koji su počeli dolaziti i iz dalekih krajeva, pa čak i iz inozemstva.

Oceanografski institut u Splitu, Balneološki laboratorij JAZU, Hidrometeorološki zavod Republike Hrvatske te kemijski laboratorij prof. Schnella u Münchenu proveli su niz znanstvenih istraživanja koja su potvrdila ljekovitost mulja. Stoga je 1972. godine inicirana gradnja lječilišta Kalos i pet godina kasnije podignuta je zgrada koja danas broji 250 kreveta. Rješenjem Ministarstva zdravstva Lječilište Kalos 1994. godine dobiva status Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju. Danas ova bolnica obavlja djelatnost bolničke zdravstvene zaštite iz djelatnosti fizikalne medicine i rehabilitacije na tri odjela – za rehabilitaciju neuroloških bolesnika, za rehabilitaciju ortopedsko-traumatoloških i reumatoloških bolesnika te za rehabilitaciju djece. Svaki od odjela ima dvoranu sa svom potrebnom aparaturom pa je bolnica u cijelosti prilagođena teže pokretnim i nepokretnim pacijentima.

U bolnici navode da su danas ponosni na individualni pristup svakom pacijentu, temeljen na medicinskom načinu.

“Provodimo polivalentnu rehabilitaciju, a prema indikacijama u rehabilitacijski se tim uključuju psiholog, defektolog, logoped i radni terapeut. Veliku pažnju poklanjamo stalnoj edukaciji i doedukaciji zdravstvenih radnika prema najsuvremenijim metodama, među ostalim godinama organiziramo “Ljetnu akademiju” posvećenu liječenju i rehabilitaciji djece s priznatim svjetskim stručnjacima – predavačima iz ovog područja.

Investirali smo u nabavu nove aparature iz područja fizikalne medicine i rehabilitacije kao što su aparat za udarni val, laser visokog intenziteta i sl. Specifični smo po tome što koristimo isključivo morsku vodu u bazenu i kupkama. Poštujući tradiciju, prirodu ovog kraja i sve veće ekološke zahtjeve suvremenog društva, svoj razvoj temeljimo na blagodatima prirode koja nam je podarena, konstantno je oplemenjujući ljudskim faktorom.

Udruživanje navedenih činitelja s procedurama suvremene fizikalne medicine i rehabilitacije čini liječenje kod nas posebno efikasnim”, navode u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Kalos u kojoj, prema podacima s njihove internetske stranice, radi osam liječnika, dva specijalizanta fizikalne medicine i rehabilitacije, psiholog, dva logopeda i defektolog, 19 medicinskih sestara, laboratorijski tehničar i 41 fizioterapeut te radni terapeut.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr