nije svejedno

Je li važnije oprati zube ujutro ili navečer? Evo odgovora...

Foto: Thinkstock
pranje zuba
Foto: Thinkstock
Pranje zubi
Foto: Thinkstock
Pranje zubi
Foto: Shutterstock
pranje zubi
06.01.2019.
u 07:00
Plak je uzročnik neugodnog zadaha, ali i upale desni, povlačenja zubnog mesa i u konačnici može dovesti do trajnog gubitka zuba.
Pogledaj originalni članak

Zube bismo, prema preporukama stomatologa, trebali prati najmanje dva puta na dan, ujutro i navečer. No,  nerijetko se dogodi da neki preskaču prati zube navečer. 

To je jako loša ideja jer u usnoj šupljini se nalaze bakterije koje se hrane ostatkom hrane između vaših zubi i kao posljedicu "prerade" tih ostataka, stvara se vrlo kiseli "otpad" koji se pretvara u plak. Plak je uzročnik neugodnog zadaha, ali i upale desni, povlačenja zubnog mesa i u konačnici može dovesti do trajnog gubitka zuba.

Zubi se trebaju četkati upravo da bakterije ne bi ostale na mjestu. Što duže ostaju na mjestu, to se na zubima lakše stvara žuti sloj, odnosno kamenac, koji može dovesti do upaljenih desni koje s vremenom počnu krvariti. Ako predugo ne perete zube, ili to često zaboravljate, riskirate da ih nepovratno izgubite. Stoga nemojte zaboravljati operati zube prije spavanja. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
10:52 06.01.2019.

MEni je zato narihtana vekericaminutiu prije ponoći... i onda ih operem i navećer i ujutro, jer kad završim, taman je prošla minuta dvije poslije ponoći i ve sam rješio. Ustvari, mislim da mi zbog toga raste drugi red zuba.