Stručnjaci otkrivaju

Je li ispravnije zube oprati prije ili nakon doručka?

Foto: Shutterstock
pranje zubi
Foto: Shutterestock
zubi
Foto: Thinkstock
Izbjeljivanje zubi
Foto: Shutterstock
Zubi
Foto: Thinkstock
zdravi zubi
Foto: Thinkstock
Zdravlje zubi
Foto: Getty Images
zubi
Foto: Getty Images
Pranje zubi
29.03.2019.
u 11:38
Nakupljeni ostaci hrane tijekom noći prava su "gozba" za bakterije i podloga za nastanak plaka.
Pogledaj originalni članak

Je li ispravno prati zube prije ili poslije doručka? Pitanje je to koje je postavljeno na forumu Quora i imamo odgovor. 

U usnoj šupljini se nalaze stotine različitih bakterija koje se tijekom dana razmnožavaju, i na površini zuba. To može utjecati na imunološki sustav i uzrokovati upalne procese ako se ne riješite bakterija na vrijeme. Nakupljeni ostaci hrane tijekom noći prava su "gozba" za bakterije i podloga za nastanak plaka. Stoga je vrlo važno zube prati najmanje dvaput tjedno. Neka istraživanja pokazala su da neredovita higijena usne šupljine može uzrokovati zdravstvene probleme kao što su bolesti srca, rak i bolesti probavnog sustava.

Stomatolozi savjetuju kako je najbolje zube oprati odmah nakon buđenja, odnosno, prije konzumiranja doručka. Na taj ćete se način riješiti naslaga koje uzrokuju plak i bakterija. Ako planirate zube oprati nakon doručka, tada je poželjno da imate na umu kako biste svakako trebali pričekati najmanje 40 minuta nakon jela kako biste oprali zube. Moguće je da neka namirnica koju konzumirate za doručak sadrži šećer ili kiselinu koja može promijeniti PH u ustima i tako uzrokovati slabljenje zubne cakline. To za posljedicu može imati dublje prodiranje kiseline u zube i njihovo propadanje. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Mile voli disko
Mile voli disko
15:06 29.03.2019.

Bitnija je prehrana nego pranje zuba