twittervju

Internetsko nasilje nad djecom sve češće, posljedice sve bolnije

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Internetsko nasilje nad djecom sve češće, posljedice sve bolnije
23.01.2015.
u 23:30
Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, progovorila je o tehnološkim opasnostima koje vrebaju
Pogledaj originalni članak

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, progovorila je o tehnološkim opasnostima koje vrebaju djecu.

S kakvim se opasnostima suočavaju djeca dok surfaju internetom?

Zlostavljanje na internetu je u porastu, a poznato je da odsutnost fizičkog kontakta sa žrtvom povećava okrutnost. Ono je to teže jer se događa svaki dan i djeca ga ne mogu izbjeći, a publika je tisuću puta mnogobrojnija. Dijete ne zna tko je sve vidio poruku kojom se ono izruguje pa se osjeća nesigurno, a posljedice su teže nego kod tradicionalnog nasilja.

Znaju li djeca koje su prednosti, a koje opasnosti društvenih mreža?

Djeca možda znaju puno o računalima i internetu, ali ne i o životu. Internet je dobar alat ako se dobro koristi jer pomaže u razvoju identiteta, učenju i razvijanju te omogućuje veću povezanost s vršnjacima. No, nosi i rizike, od elektroničkog i seksualnog nasilja do moguće krađe identiteta te izloženosti neprimjerenim sadržajima.

Što trebaju činiti roditelji?

Roditelji ne smiju odustati od toga da budu dio života svoje djece. Njihova je dužnost upozoriti ih i kroz zajedničke aktivnosti na internetu razviti bliskost i povjerenje. Tako će im se dijete lakše povjeriti ako mu se nešto ružno događa.

>>Osijek će dobiti Polikliniku za zaštitu djece i mladih

>>Razvodi: Sve je više roditelja s psihičkim teškoćama, a djeca im služe za osvetu partneru

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

TH
than
00:07 24.01.2015.

Aj ne prodavajte maglu. Razviti bliskost i povjerenje sa djetetom ? Jedino mogu zabranu napraviti po ovom pitanju dok ne odraste i ne shvati sto ga tamo ceka. Niti odrasli nisu svjesni sto je sve gore, a ocekuju da to djeci objasnim ?!?! Lako pametovati sa strane, a stvarnost je daleko drugacija. Jedino da kao papagaj ponavljam svaki dan i nadam se da ce jednom shvatiti. Jedini problem je sto djeca u pubertetu istrazuju svoje granice,znatizenja su, a to bi doticna trebala znati, ako uopce i ima dijete. U sto sumnjam...