PROJEKT U SOŠICAMA

Info-centar kao početna točka: Imat će i park, kafić, suvenirnicu...

Foto: Općina Žumberak
Info-centar kao početna točka: Imat će i park, kafić, suvenirnicu...
14.04.2021.
u 13:19
Plan je, kaže načelnik općine Zdenko Šiljak, stvoriti mjesto od koje će koristi imati i stanovništvo i posjetitelji
Pogledaj originalni članak

Imat će dječje igralište i park, prostore za druženja, upravnu, multimedijalnu i gospodarsku zgradu, objekt sa smještajnim jedinicama, suvenirnicu, kafić, restoran, sanitetske čvorove… Sve na jednom mjestu objedinit će ishodišna planinarska točka Žumberka, odnosno posjetiteljski centar u Sošicama, koji je u zadnjoj fazi gradnje. Sve je trebalo biti gotovo do rujna, a njime se, među ostalim, nastoji popularizirati tamošnje područje, kultura i iskoristiti prirodno bogatstvo Hrvatske.

– Čeka se još tehnički pregled, a za nekoliko mjeseci će biti i potpuno opremljen – kaže tamošnji načelnik općine Žumberak Zdenko Šiljak.

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

U svim će zgradama, koje će interpretirati tradicionalnu žumberačku arhitekturu na moderan način, usto biti ugrađeni najmoderniji sustavi energetske učinkovitosti. Centar je vrijedan 27,5 milijuna kuna, a financiran je 85 posto sredstvima Europske unije te ostatak dolazi iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Želimo posjetiteljima, ali i lokalnom stanovništvu, pružiti turističko mjesto od kojeg će obje strane imati koristi. Tako će, primjerice, naši domaći ljudmoći nuditi smještaje za planinare, dok će ljubitelji rekreacije i sporta imati, kad dođu, gdje i ostati dulje vrijeme ako požele – objašnjava Šiljak dodajući kako će od centra profitirati i djeca iz čitave Hrvatske jer je u planu da se tijekom cijele godine organiziraju školski izleti kojima će klinci svih uzrasta moći upoznati Žumberak iz prve ruke.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.