Problemi s vidom

Implantati u očima pacijentima omogućuju bolji vid

Foto: VL FOTO
Implantati u očima pacijentima omogućuju bolji vid
08.06.2010.
u 12:00
Ovu tehnologiju razvila je njemačka kompanija Retina Implant, a koristi se na pacijentima s degenerativnom bolešću retinitis pigmentosa (RP).
Pogledaj originalni članak

Implantati u očima mogli bi omogućiti ljudi koji imaju problema sa vidom da vide crno-bijelo, pa čak i da ponovno čitaju. U novom istraživanju Oksfordskog sveučilišta, liječnici su šestorici pacijenata ugradili uređaj ispod mrežnice na 12 mjeseci. Ovu je tehnologiju razvila njemačka kompanija Retina Implant, a koristi se na pacijentima s degenerativnom bolešću retinitis pigmentosa (RP), zbog koje oboljeli vide samo svjetlo i sjene. Uređaj im omogućuje da oblike vide detaljnije i crno-bijele.

- Ovo je važno otkriće, poput umjetne pužnice za gluhe - rekao je profesor Robert MacLaren koji vodi istraživanje.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.