PROMO

Idemo u Međimurje: Što nam donosi destinacija s čak 3 EDEN nagrade izvrsnosti

Foto: Promo
Međimurje
Foto: Promo
Međimurje
Foto: Promo
Međimurje
Foto: Promo
Međimurje
Foto: Promo
Međimurje
Foto: Promo
Međimurje
Foto: Promo
Međimurje
Foto: Promo
Međimurje
Foto: Promo
Međimurje
29.11.2019.
u 08:41
Sveti Martin na Muri nagrađen je i nacionalnom Europskom destinacijom izvrsnosti (EDEN) na temu wellness i well-being turizma
Pogledaj originalni članak

Smjestili ste se u Međimurje, a netaknuta priroda vas okružuje. Zrak je svjež, lakše se diše, ali i misli. Zaronite u ljekovitu vodu Termi Sveti Martin koja će pogodno djelovati na vaš organizam ili okusite neka od tradicionalnih jela međimurskih restorana. Da, upravo to je scenarij koji se ostvaruje u Međimurju, našoj najsjevernijoj županiji poznatoj po mnogočemu, a ponajprije po odličnoj vinskoj ponudi, prirodi te radišnim i vrijednim ljudima. Upravo su ljudi zaslužni i za činjenicu kako je Međimurje jedina destinacija na svijetu nagrađena s čak tri EDEN nagrade za izvrsnost, dok je Sveti Martin na Muri nagrađen i nacionalnom Europskom destinacijom izvrsnosti (EDEN) na temu wellness i well-being turizma.

Sinergijom svih dionika postiže se konkurentska prednost koju Sveti Martin na Muri ističe ispred sličnih destinacija, a s Termama Sveti Martin koji su nositelji novih trendova u wellnessu i well-beingu kroz inovativnu ponudu povezanu s antropozovskim principima Rudolfa Steinera, biodinamičkom poljoprivredom te širokom paletom aktivnog odmora, Međimurje zasigurno svakom turistu pruža nezaboravno iskustvo.

Foto: Promo
Međimurje

Najmanja, ali turistički najrazvijenija županija iz koje nitko ne odlazi gladan

Iako najmanje površinom, Međimurje je gusto naseljeno. Isto tako, obiluje područjima netaknute prirode. Međimurci čak i pjevaju o tome kako je Međimurje „lepo zeleno“ i cvetićem ograjeno“, a u te se tvrdnje moguće uvjeriti prvim dolaskom u ovaj zeleni kraj.

Plodni prostor između Drave i Mure UNESCO je uvrstio i zaštitio kao prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, baš kao i međimursku popevku. Pravi melem za oči čine prirodne atrakcije poput krajolika gornjeg Međimurja, Bedekovićevih graba, ali i pomno uređene okućnice te parkovi.

Kada u Međimurje dolaze gosti, kolači jedva stanu na stol. Ponudit će vas nekoliko puta, taman da vam postane neugodno, a onda ćete okusiti npr. međimursku gibanicu i shvatiti da vam je to ipak jedna od najboljih odluka u životu. U Termama Sveti Martin možete pronaći zdravu verziju Međimurske gibanice kao i kolače pripremljene od biodinamičkih sastojaka. Međimurje je inače proglašeno Europskom destinacijom izvrsnosti za gastronomiju, pa nemojte propustiti okuse međimurske kuhinje. Može li bolje?

Foto: Promo
Međimurje

Najnagrađivanija vinska cesta na svijetu

Osim hrane, u standardnoj je ponudi i vino. Zapravo, Međimurje se uzdiglo na razinu najboljih europskih i svjetskih vinskih regija. Uzgoj vinove loze i proizvodnja vina njeguju se još od antičkog doba, a kvalitetu dokazuju prestižne Decanter nagrade i pohvale koje međimurski vinari nižu jednu za drugom. S 11 Decantera na 600 hektara vinograda, Međimurska vinska cesta je najnagrađivanija cesta na svijetu. Ovaj se vinski kraj ponosi i autohtonom međimurskom sortom pušipelom koju Međimurci pakiraju u posebno dizajnirane boce. O kakvom je umijeću pravljenja vina riječ, isprobajte prilikom svog posjeta.

Foto: Promo
Međimurje

Destinacija za odmor duha i tijela

Na prostorima Međimurja u davnoj se prošlosti nalazilo Panonsko more, a njegovi se ostaci mogu pronaći i danas u pojedinim dijelovima. Posjetite Terme Sveti Martin, gdje je davne 1913. godine potekla termomineralna ljekovita voda kada su tražili naftu. Upravo na tom mjestu u Međimurju, rodio se healthness koncept koji znači da posjetitelj na jednom mjestu dobiva kombinaciju aktivnog odmora, wellness doživljaja i podizanja svijesti o vlastitom zdravlju s ciljem vraćanja u ravnotežu i probuđivanja svojega tijela, uma i duše. Također, važno je spomenuti kako je Sveti Martin na Muri, ove godine, proglašen drugom najboljom destinacijom zdravstvenog turizma u Hrvatskoj.

S vremena na vrijeme, potrebno je napraviti čišćenje organizma. Opustite se uz ionizirani čaj i pratite sve pozitivne učinke negativnih iona na vaš organizam – očistite se od toksina, revitalizirajte organizam i osjećajte se bolje. Jeste li znali da je velika koncentracija negativnih iona zapravo pozitivna za vaše tijelo? Upravo ćete u blizini vode (rijeke i jezera) te u blizini šuma pronaći veću koncentraciju negativnih iona nego u gradu, a Međimurje je smješteno omeđeno čak dvijema rijekama – Murom i Dravom.

Nakon što ste upoznali Žabnik, Muru i Sveti Martin na Muri, koji je također okrunjen kao EDEN destinacija, vrijeme je da upoznate njezinu sestru Dravu, i to na malo drugačiji način. U Donjoj Dubravi, odvija se jedna zanimljiva riječna aktivnost, rafting na Dravi koji kreće od brane hidrocentrale Donja Dubrava. Riječ je o spustu starim tokom rijeke Drave čija je dužina 14 kilometara, a prije puta skiper će vas upoznati sa zanimljivostima o akumulacijskom jezeru, samoj Dravi, pritocima starog toka rijeke Drave te flori i fauni koja vas okružuje.

Ako trebate još razloga, pronaći ih možete na Visit Međimurje.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr